ua en ru

"Наш край" вимагає від влади зафіксувати на 5 років умови отримання вищої освіти

"Наш край" вимагає від влади зафіксувати на 5 років умови отримання вищої освіти Фото: Олександр Мазурчак

Кабмін повинен прийняти програму розвитку вищої освіти на найближчі п'ять років, щоб виключити спекуляції чиновників щодо стипендій та магістратури. Про це заявив співголова партії "Наш край" Олександр Мазурчак.

"Щоб виключити спекуляції чиновників щодо стипендій та платного навчання в магістратурі, уряд повинен прийняти програму розвитку вищої освіти на найближчі п'ять років", – зазначив Мазурчак.


Чиновники Мінфіну, на його думку, вже увійшли в історію своїми поспішними ініціативами щодо скорочення стипендій та впровадження платного навчання в магістратурі. "Президент негативно висловився про їх ініціативи під час свого виступу із щорічним посланням у Верховній Раді. На моїй пам'яті таке сталося вперше, коли поточне питання згадане у стратегічному виступі глави держави", – заявив він.

Разом з тим, співголова партії "Наш край" зауважив, що "запізніла реакція" прем'єра на оприлюднені ініціативи Мінфіну свідчить про відсутність контролю глави уряду над окремими міністерствами. "Подібні "паузи" Гройсмана ставлять під сумнів його можливість здійснювати ефективне управління Кабміном і доводять, що уряд – це не команда однодумців, а лебідь, рак і щука", – додав він.

Мазурчак нагадав, що "фінська реформа освіти, якою захоплюються у всьому світі, була розпочата 30 років тому і тільки зараз видно її результати". "Потрібно думати не про те, як зекономити на освіті, а над розробкою механізмів ефективної підтримки талановитих студентів і надійної соціальної допомоги. А це питання стратегії, а не разових рішень", – зазначив він.

"У лавах "Нашого краю" тисячі представників системи освіти – вчителів, директорів шкіл, викладачів вишів і студентських лідерів – і ми готові приєднатися до стратегічної реформи", – резюмував Мазурчак.

Як відомо, раніше Міністерство фінансів пропонувало змінити підхід до виплати стипендій, а також скасувати бюджетне навчання в магістратурі. У своєму виступі з щорічним посланням у Верховній Раді президент зазначив, що не підпише закон про бюджет з скороченими стипендіями і платній магістратурою.