ua en ru

"Наш край" вимагає збільшити прожитковий мінімум до 3080 гривень

"Наш край" вимагає збільшити прожитковий мінімум до 3080 гривень Фото: Антон Кіссе

Партія "Наш край" вимагає в наступному році збільшити прожитковий мінімум до реальних показників - до 3080 гривень. Про це на брифінгу у Верховній Раді заявив народний депутат, співголова партії "Наш край" Антон Кіссе, коментуючи проект бюджету на наступний рік.

За його словами, "через занижений прожитковий мінімум пенсії та зарплати українців вдвічі нижчі, ніж необхідно для забезпечення базових потреб".

"На сьогоднішній день рівень прожиткового мінімуму майже в два рази менший, ніж реальний, тому ми вимагаємо передбачити його підвищення до реальних показників: з 1 січня - до 2798 гривень, з 1 травня - до 2943 гривень, з 1 грудня - до 3080 гривень", - зазначив Кіссе, додавши, що мінімальне зростання прожиткового мінімуму в наступному році, яке зараз передбачене урядом, повністю "з'їсть" інфляція.

Разом з тим, співголова "Нашого краю" закликав уряд до послідовності. "Представники Кабміну самі публічно заявляють, що на ці гроші неможливо прожити. Наприклад, міністр соціальної політики Андрій Рева в одному з інтерв'ю зізнався, що офіційний прожитковий мінімум в Україні вдвічі нижчий за реальний, а віце-прем'єр Павло Розенко заявив, що реальний прожитковий мінімум становить 2400-2700 гривень", - зазначив Кіссе.

Як повідомлялося, вчора парламент прийняв у першому читанні проект бюджету-2017, де розмір прожиткового мінімуму закладено на рівні 1544 гривні, а протягом року заплановано двічі його підвищити: в травні - до 1684 гривень, і в грудні - до 1762 гривень.