ua en ru

"Наш край" вимагає "розблокувати" виборчий процес в більш ніж 160 об'єднаних громадах

"Наш край" вимагає "розблокувати" виборчий процес в більш ніж 160 об'єднаних громадах Фото: Олександр Мазурчак

Мазурчак вимагає негайно призначити дату виборів

"Наш край" вимагає "розблокувати" виборчий процес в більш ніж 160 об'єднаних територіальних громадах (ОТГ) і негайно призначити дату виборів. Про це заявив співголова партії "Наш край" Олександр Мазурчак у зверненні до Центральної виборчої комісії, повідомляє прес-служба політсили.

За його словами, намагаючись зберегти контроль в регіонах, влада цілеспрямовано затягує процес виборів в нових громадах по всій країні.

"Щотижня у ЦВК надходять заяви на проведення виборів в ОТГ з районних адміністрацій з повним пакетом документів. Сьогодні 722 місцеві ради утворили 163 громади, які готові до об'єднання і чекають, коли влада перестане гальмувати процес утворення ОТГ і оголосить дату виборів. Влада повинна негайно розблокувати виборчий процес", – зазначив Мазурчак.

Він підкреслив, щоб нові громади встигли сформувати місцевий бюджет, вибори треба провести до початку жовтня.

"Якщо вибори не відбудуться до початку жовтня – понад півтори сотні ОТГ не зможуть вчасно сформувати місцевий бюджет і, відповідно, районна державна влада залишить за собою контроль і вплив", – заявив Мазурчак.

Він додав, ситуація ускладнюється тим, що ще 90 громад знаходяться в процесі завершення об'єднання і готують звернення в ЦВК.

"Ситуація ускладнюється тим, що ще 90 громад завершують процес об'єднання. Так у 9 ОТГ ОДА вже готують звернення в ЦВК, 53 ОТГ на стадії завершення прийняття рішення про об'єднання, а 28 ОТГ чекають висновку від ОДА. Для влади це може стати підставою для подальшого затягування виборів", – зазначив Мазурчак.

"Наш край" вимагає від ЦВК прискорити процес розгляду заявок з регіонів і негайно призначити на кінець вересня місцеві вибори.

"Влада повинна припинити гальмувати процес децентралізації і негайно призначити дату виборів в ОТГ", – резюмував Мазурчак.

Як відомо, 12 липня 2017 року набув чинності закон, який забезпечує фінансування виборів в об'єднаних територіальних громадах в 2017 році. Законом на 272,3 млн грн збільшено субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проведення виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів.

На сьогодні, на розгляді Центральної виборчої комісії перебувають звернення від облдержадміністрацій щодо призначення перших виборів у 163 об'єднаних територіальних громадах, до складу яких увійшли 722 місцеві ради.

За даними щотижневого моніторингу Мінрегіону про стан формування об'єднаних громад в Україні, ще 90 громад – на фінальних стадіях процесу об'єднання.