ua en ru

"Наш край" вимагає змін в закон, що "змушує" людей платити за лічильники

"Наш край" вимагає змін в закон, що "змушує" людей платити за лічильники Фото: Олександр Мазурчак

"Наш край" наполягає на доопрацюванні закону "Про комерційний облік комунальних послуг"

Верховна рада повинна негайно внести зміни в прийнятий "на користь монополістів" закон про комерційний облік комунальних послуг, який "змушує людей платити ще більше за облік опалення та спожитої води". Про це заявив співголова "Нашого краю" Олександр Мазурчак, передає прес-служба політсили.

За словами Мазурчака, новим законом влада "вирішила підтримати монополістів – постачальників послуг".

"Влада придумала новий спосіб витягнути ще більше грошей з кишень українців і віддати їх постачальникам послуг. Відтепер кожен будинок повинен бути обладнаний головними лічильниками на тепло і воду, а всі витрати на їх установку, облік і перевірку лягають на плечі споживачів. Свої ганебні антисоціальні рішення уряд прикриває європейським досвідом і стандартами. В закон слід негайно внести зміни, спрямовані на захист людей", - заявив Мазурчак.

Він зазначив, що перехідними положеннями закону операторів зовнішніх інженерних мереж зобов'язали встановити головні лічильники на тепло протягом року і на воду протягом двох, однак чітко не визначили, за чий рахунок вони повинні це зробити.

"Навіть ця норма спрямована на захист людей, прописана двозначно, що може дозволити постачальникам послуг перекласти їх оплату на людей. Безумовно, вона теж повинна бути змінена слід вказати, що ці лічильники оператори мереж встановлюють за свій рахунок", - заявив Мазурчак.

Він підкреслив, що крім обов'язкового встановлення головних лічильників, закон вводить нові норми з обліку послуг.

"Тепер рахунок за спожиту гарячу і питну воду буде залежати від сукупних показників квартирних лічильників та показників головного лічильника, а різниця буде розподілятися на всіх споживачів. З опаленням ще жорсткіше: наявність лічильника тепла у споживача буде прийматися до уваги тільки в тому випадку, якщо 50% споживачів в будинку встановлять такі прилади обліку. У всіх інших випадках, спожите тепло, враховане будинковим лічильником, буде розподілене на всіх", - додав Мазурчак.

На його думку, прийнятий парламентом закон порушує Конституцію. "Стаття 22 Конституції не дозволяє звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод при прийнятті нових законів", - заявив він.

Так, "Наш край" наполягає на негайному доопрацюванні закону і прийнятті відповідних поправок, "спрямованих на захист людей".

"Пріоритет в обліку послуг має надаватися індивідуальними лічильниками. Крім того, всі витрати на встановлення, обслуговування, ремонт і заміну приладів обліку комунальних послуг повинен нести постачальник. Люди не повинні платити за лічильники", - резюмував Мазурчак.

Як відомо, 22 червня Верховна рада прийняла закон "Про комерційний облік комунальних послуг", яким передбачено обов'язкове обладнання всіх будівель, які приєднані до зовнішніх теплових мереж, зовнішніх мереж гарячого водопостачання, зовнішніх водопровідних мереж будинковими вузлами обліку, відповідно, теплової енергії і води.

Також закон визначає, що всі витрати на установку будинкових вузлів обліку спожитого тепла і води перекладаються на споживачів.