ua en ru

"Наш край" закликає уряд звільнити керівництво "Нафтогазу" за "розвал" галузі

"Наш край" закликає уряд звільнити керівництво "Нафтогазу" за "розвал" галузі Фото: Сергій Шахов (facebook.com, sergey shakhov)

"Наш край" звинувачує "Нафтогаз" у зриві програми розвитку газовидобутку

"Наш край" закликає уряд звільнити керівництво "Нафтогазу" за "зрив" програми розвитку газовидобутку та "підрив" енергетичної безпеки держави. Про це заявив сьогодні народний депутат від партії Сергій Шахов, повідомляє прес-служба політсили.

За його словами, на рівні "Нафтогазу" і Міненерго відбувається "умисне недофінансування газодобувної галузі, яке блокує перспективи збільшення видобутку стратегічного палива".

"Станом на липень борг "Нафтогазу" перед державним підприємством "Укргазвидобування" досяг 24 мільярдів гривень. Це при тому, що план видобутку 20 млрд кубометрів газу на рік за останні два роки не зрушив з місця. Керівництво "Нафтогазу" має бути звільнено за зрив програми розвитку газовидобутку і підрив енергетичної безпеки держави. Думаю, НАБУ може їх "преміювати" у розмірі не менше 10 років позбавлення волі", – зазначив Шахов.

Депутат нагадав, що саме "Нафтогаз" вимагав збільшення ціни на газ для громадян.

"Чиновники пояснювали цей крок необхідністю вкладати кошти в газовидобуток. При цьому керівництво "Нафтогазу" виписує собі мільярдні премії, купує броньовані лімузини, елітні планшетні комп'ютери за 41 тис. гривень, іграшки у вигляді фітнес-браслетів. А тим часом буровики ремонтують бурові вишки, купуючи запчастини зі своєї зарплати", – пояснив Шахов.

Нардеп зазначив, що "заморожування" українського видобутку вигідно керівництву "Нафтогазу" і газотрейдерам, які продають імпортне пальне в Україні.

"Нафтогаз", не поворухнувши пальцем і нічого не вкладаючи, отримує дешевий український газ, який продає за максимальним "ринковими цінами. Газотрейдери вигідно продають завезене в Україну імпортне паливо. Значить, все в плюсах, крім простих українців і держави, що зі зниженням газовидобутку втрачає енергетичну незалежність", – резюмував Шахов.

Згідно урядовій програмі розвитку газовидобутку, Україна повинна збільшити видобуток блакитного палива з 14 млрд до 20 млрд кубометрів на рік. Це план до 2020 року. Разом з тим, за останні два роки обсяг видобутку газу "Украгазвидобуванням" не виріс. Згідно фінзвіту "Нафтогазу" за 2017, НАК недоплатила "Укргазвидобуванню" 21,8 млрд грн.