ua en ru

"Наш край" закликав Кабмін не платити за неіснуючу доставку українського вугілля

"Наш край" закликав Кабмін не платити за неіснуючу доставку українського вугілля Фото: Олександр Мазурчак (Youtube, "Наш край")

Мазурчак також спрогнозував підвищення тарифу на електроенергію через формулу "Роттердам+"

Політична партія "Наш край" закликає владу не платити за вугілля вітчизняних приватних шахт як за імпортне і негайно переглянути тарифи для споживачів на житлово-комунальні послуги. Про це йдеться у зверненні співголови партії Олександра Мазурчака до Кабінету міністрів і НКРЕКП, повідомляє прес-служба політсили на офіційному сайті.

За його словами, сьогодні українці платять за вугілля, що видобувають в Україні на приватних шахтах, як за імпортне і за його неіснуючу доставку.

"Нас знову чекає чергове підвищення тарифу на електроенергію. Причина криється у формулі "Роттердам+": зросте ціна на паливне вугілля з 66 до 82,4 доларів за тонну і збільшиться вартість доставки майже на 30%. Але у формулі закладена ціна виключно на імпортоване вугілля, а в Україну завозять менше третини вугілля. Решта – купуємо у власників українських шахт. У результаті, українці переплачують 63% від ціни на вугілля і, відповідно, за електроенергію", – зазначив Мазурчак.

Також він підкреслив, що "повним абсурдом" є те, що збільшення видобутку дешевого, порівняно з імпортним, українського природного газу жодним чином не впливає на тарифи на тепло і гарячу воду.

"Уряд рапортує про збільшення видобутку вітчизняного газу до 20 млрд куб. в рік. У його планах – наростити видобуток газу і почати його експорт. І ні слова про можливий перегляд тарифів на тепло і газ для людей. Якщо б держава направила більше коштів на заходи з підвищення енергоефективності, газу вітчизняного видобутку цілком би вистачило для опалення житлових будинків та об'єктів соціальної сфери. Відповідно, і тарифи могли б бути значно нижчими за таких умов", – переконаний Мазурчак.

Він закликав владу "припинити штучно нарощувати ціну на вугілля та газ і привести тарифи на житлово-комунальні послуги до обґрунтованого рівня".

"Діючі ціни на вугілля з приватних шахт і на український газ сьогодні не відповідають реальним. Вимагаємо від уряду негайно переглянути свої підходи і встановити справедливі тарифи, насамперед, на електроенергію, опалення та гарячу воду", – резюмував Мазурчак.

Як відомо, НКРЕКП оголосила про план підвищити тариф теплової генерації на 25% або на 12,5 млрд грн на 2018 рік. Головна причина – це зростання ціни на паливне вугілля за формулою "Роттердам +". Ціна на вугілля збільшиться з 66 до 82,4 доларів за тонну, також зросте вартість доставки на 28,5% – до 19 доларів за тонну.

Також повідомлялося, що згідно з Енергетичною стратегією уряд розраховує почати експорт природного газу до 2020 року.