ua en ru

"Наш край": Кабмін повинен відновити "теплі" кредити

"Наш край": Кабмін повинен відновити "теплі" кредити Фото: Сергій Шахов (facebook.com, sergey shakhov)

Шахов розкритикував припинення видачі дешевих держкредитів на утеплення будинків

"Наш край" закликає уряд продовжити фінансування програми енергетичної модернізації житла і збільшити максимальну суму відшкодування на придбання опалювальних котлів і утеплення. Про це заявив сьогодні народний депутат від партії Сергій Шахов, повідомляє прес-служба політсили.

Він розкритикував припинення видачі дешевих державних кредитів на утеплення будинків та встановлення енергозберігаючого обладнання.

"Викликає здивування, що в цьому році уряд запланував на енергомодернізацію менше коштів, ніж у минулому році – 400 млн гривень проти 732-х. Не дивно, що кредити вичерпалися за півроку, що нагадує енергетичну диверсію. Кредитування слід негайно відновити. Для багатьох українців та об'єднань співвласників багатоквартирних будинків – це єдина можливість утеплити житло і заощадити на опаленні взимку", – прокоментував ситуацію Шахов.

Він наполягає, що програму "теплого" кредитування слід не тільки продовжити, але і розширити.

"У зв'язку з інфляцією необхідно збільшити максимальну суму відшкодування покупки опалювальних котлів і утеплення. Адже вкладення коштів у енергомодернізацію дозволяє економити до 50 відсотків витрат на опалення. І чим більше будемо вкладати в економні технології, тим істотніше буде віддача в перспективі", – резюмував Шахов.

Нагадаємо, відшкодування вартості "теплих" кредитів здійснюється за допомогою державних "Укргазбанку", "Ощадбанку" та "Приватбанку". Програма передбачає відшкодування від 20% вартості твердопаливних котлів, 35% вартості утеплення індивідуального житла і до 70% вартості утеплення багатоповерхівок.

Програма заснована в 2014 році. З тих пір нею скористалося понад 400 тис. сімей, які залучили понад 5 млрд грн "теплих" кредитів. У цьому році на програму було виділено 400 млн грн.

Наприкінці серпня голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження повідомив, що банки призупинили видачу "теплих кредитів" в зв'язку з вичерпанням коштів, передбачених цією державною програмою на 2018 рік.