ua en ru

Насалик розповів, чому не був сформований держрезерв вугілля

Насалик розповів, чому не був сформований держрезерв вугілля Фото: Ігор Насалик

Глава Міненерго заявив про відсутність проблем з поставками вугілля до блокади Донбасу

В Україні не був сформований державний резерв вугілля, тому що до блокади Донбасу проблем з поставками не було, а вартість імпортного вугілля значно вища ціни на вугілля внутрішнього видобутку. Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик.

За словами Насалика, для диверсифікації поставок вугілля можна повернути так звану "вугільну складову" Держрезерву, яку раніше звідти виключили, і виділити кошти з держбюджету для формування резерву вугілля. Він також зазначив, що до блокади проблем з поставками з ОРДЛО не було, тому питання про резерв стояло не так гостро.

"А навіщо це було робити раніше? Якщо у нас до блокади проблем з поставками українського вугілля на ТЕС не було, вони "йшли в графіку", передбаченому Міненерго. До того ж вартість імпортного вугілля, як я вже сказав, значного вища ціни на вугілля внутрішнього видобутку. Якщо б ми формували резерви, то вийшло б наступне: в зимовий період ми спалювали близько 1,2 млн т антрациту. Якщо б ми його купували за імпортною ціною, по "Роттердам плюс", то, вважаючи різницю між ціною на українське вугілля, у нас утворилося близько 1,5 млрд гривень збитків. Хто повинен компенсувати ці збитки? Населення через тарифи на електроенергію. Хіба це справедливо?", - зазначив Насалик.

Нагадаємо, раніше Насалик заявив, що необхідно імпортувати 750 тис. т вугілля, щоб забезпечити місяць роботи ТЕС.