ua en ru

NASA запустило космічний корабель з апаратом LADEE для дослідження Місяця

Національне управління з повітроплавання і дослідження космічного простору NASA запустило космічний корабель з апаратом для дослідження Місяця. Запуск транслювався у прямому ефірі.

Національне управління з повітроплавання і дослідження космічного простору NASA запустило космічний корабель з апаратом для дослідження Місяця, повідомляє Associated Press. Запуск транслювався у прямому ефірі.

Ракета-носій Minotaur V з місячним апаратом LADEE стартувала 7 вересня о 6:27 за київським часом з космодрому Воллопс у США.

Передбачається, що апарат LADEE, створений для дослідження місячної атмосфери і пилу, зробить три оберти навколо Землі, перш ніж увійде в орбіту Місяця, тому йому знадобиться цілий місяць, аби долетіти до пункту призначення.

LADEE оснащений мас-спектрометром NMS (що нагадує інструмент SAM апарату Curiosity), ультрафіолетовим спектрометром UVS і уловлювачем частинок пилу LDEX. Він буде передавати на Землю результати і відео високої чіткості.

Місячну атмосферу, яка у трильйони разів тонше атмосфери Землі, фахівці називають екзосферою. Подібна екзосфера, згідно із сучасними даними, існує навколо Меркурія і багатьох супутників планет-гігантів. Вона містить як молекули газу (який в основному походить із сонячного вітру гелію), так і мікроскопічні частинки твердих речовин - пил. Останній, можливо, відповідає за утворення своєрідного світіння, яке вперше побачили астронавти "Аполло".

Очікується , що апарат розміром з невеликий автомобіль досягне Місяця 6 жовтня.

NASA запустило космічний корабель з апаратом LADEE для дослідження Місяця

Місія вартістю у 280 млн дол. триватиме близько півроку.