ua en ru

NASA планує створити тихий надзвуковий літак

NASA планує створити тихий надзвуковий літак Фото: Low Boom Flight Demonstration Quiet Supersonic Transport X-plane design (nasa.gov)

NASA для створення демоверсії літака витратить 390 млн доларів

Космічне агентство NASA планує побудувати тихий надзвуковий літак і зараз працює над розробкою його прототипу. Про це сообщает Bloomberg.

Повідомляється, що шум від нового літака не буде перевищувати 65 дБ, а швидкість буде за тисячу кілометрів на годину. Довжина повітряного судна планується близько 28,7 метра, його обладнають планером, фюзеляжем, одним двигуном і стандартним вертикальним кілем.

Очікується, що надзвуковий літак буде підніматися на максимальну висоту до 16,8 км. Це дозволить скоротити тривалість перельотів.

"NASA протягом п'яти років планує витратити 390 млн доларів на створення демонстраційного літака", - йдеться в повідомленні. Відзначено, що перший рік фінансування включений у бюджетну пропозицію президента Трампа в 2018 році.

Так, в серпні NASA почне приймати заявки на будівництво літака демоверсія.

У 2020 році в агентстві обіцяють підготувати моделі для комерційного виробництва.

"Якщо проект буде вдалим, інженери NASA через кілька років будуть просити уряд США зняти заборону на польоти надзвукових літаків над територією Сполучених Штатів", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що NASA і компанія Lockheed Martin почали перші швидкісні випробування в аеродинамічній трубі безшумних Supersonic Technology (QueSST) X-Plane, спроектованих в Науково-дослідному центрі Гленна в Клівленді.