ua en ru

Народні прикмети зміни погоди — забобони чи реальність

Народні прикмети зміни погоди — забобони чи реальність

Перша українська метеостанція була зведена в 1809 році, але синоптики стали прогнозувати погоду, лише у другій половині XIX століття. До цього часу прогнози робилися за народними прикметами на основі багатовікових спостережень за природними явищами. Дивно, але предкам вдавалося безпомилково вгадувати погоду не тільки на найближчі дні, але і на рік вперед.

Фахівці "Гісметео" з'ясували, наскільки актуальні народні прикмети. Для перевірки було обрано чотири українських міста — Київ, Дніпро, львів та Харків. Часовий період — 2015-2016 рр ..

Прикмета 1. Якщо січень минулого року був теплим, то нинішній буде холодним (Київ)

В січні 2015 року в Києві було всього 2 холодних дні з температурою -15,6 °C і -16,8 °C. В інші дні стовпчик термометра не опускався нижче -5 °C. У січні 2016 року дійсно було холодніше: термометри фіксували морози -19 °C і -17,6 °C, хоча в інші зимові місяці температура не опускалася нижче -10 °C. Порівняння показує: прикмета працює.

Прикмета 2: Глибокий сніг у січні — будуть сильні дощі влітку (Дніпро)

У Дніпрі січень 2015 року був на рідкість сніжним. За даними Gismeteo максимальна глибина сніжного покриву склала 33 див. Літо не обійшлося без дощів, але, в порівнянні з іншими роками, показник був невисоким. Так, у червні випало 52,9 мм опадів, в липні — усього 28,8 мм, а в серпні — 48 мм. Прикмета не спрацювала: сніг у січні був глибоким, але літо не було дощовим.

Прикмета 3: Якщо липень спекотний, то грудень буде морозним (Харків)

У Харкові в 2015 році видалося спекотне літо: в липні температура кілька разів піднімалася до 35,6 °C і рідко опускалася нижче 25 °C. Грудень був відносно морозним, без частих відлиг. Самий "суворий" мороз — -11,2 °C — був відзначений перед Новим роком. В інші дні максимальний температурний показник не перевищував -5 °C. Прикмета відповідає істині: липень був спекотним, а в грудні стояла мінусова температура.

Прикмета 4: Тепла осінь — до тривалої зими (Чернігів)

У 2015 році осінь у Чернігові порадувала теплом. У вересні вночі було не холодніше 4,5 °C, а в деякі дні повітря прогрівалося до +34,9 °C. У жовтні вже були заморозки, але і в середині осені видався пару днів з 20-градусною температурою. В листопаді і грудні теж було тепло — іноді до +10 °C. Справжня зима прийшла тільки в січні, але не затрималася довше трьох місяців. У квітні стовпчик термометра вже не опускався нижче нуля, а максимальна температура склала 24,3 °C. Зима не затягнулася довше покладених трьох місяців — прикмета не спрацювала.

Поправка на час

Народні "метеорологи" помилялися вкрай рідко, оскільки використовували перевірені знання, які століттями передавалися з покоління в покоління. Від прогнозів за прикметами залежало багато: по них складався графік польових робіт, велася підготовка до зими.

Сьогодні далеко не всі прикмети забезпечують точність передбачення, яку демонструє інформер погоди для сайту. Але в цьому немає провини предків. Основна причина можливих похибок" — закономірна зміна клімату, що відбулося за кілька століть.

Раніше зими були більш холодними і сніжними, а влітку стояла менш спекотна і більш суха погода. Так, в XV–XVI століттях суворої вважалася зима зі середньомісячної температурою –30–35 °C, тоді як зараз цьому поняттю відповідає холодний сезон з 15-градусними морозами.