ua en ru

Нардепи пропонують ВР заборонити надзвичайний стан в умовах масового мирного протесту

Позафракційні народні депутати Давид Жванія, Інна Богословська, Віталій Немілостівий, Роман Стаднійчук пропонують заборонити надзвичайний стан в умовах масового мирного протесту. Відповідний проект постанови № 3816 "Про недопустимість застосування в Україні надзвичайного стану в умовах масового мирного протесту" зареєстрований у Верховній Раді України.

"Існуюча в Україні гостра політична криза, яка тривалий час супроводжується масовим мирним протестом, не може бути використана як підстава для обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина", - йдеться в проекті постанови.

У документі зазначається, що ВР як найвищий орган народного представництва і єдиний орган законодавчої влади в Україні з метою досягнення суспільної злагоди постановляє:

1. Вважати неприйнятним та недопустимим застосування Президентом України інституту надзвичайного стану в Україні для врегулювання існуючої гострої політичної кризи.

2. Звернутись до всіх політичних сил та громадян відмовитись від будь-яких радикальних дій, які могли би спричинити поглиблення кризи та бути перешкодою на шляху пошуку взаємопорозуміння в рамках механізмів парламентської та позапарламентської демократії.

Дана постанова набирає чинності з моменту її прийняття.