ua en ru

Нардепи пропонують повернутися до формування влади за Конституцією 2004 р

Позафракційні народні депутати Інна Богословська, Давид Жванія, Роман Стаднійчук, Володимир Мельниченко, Віталій Немилостивий, а також нардеп від фракції "Батьківщина" Микола Княжицький пропонують Верховній Раді України повернутися до формування Кабінету міністрів України за процедурою, закладеною в Конституції 2004 р

Позафракційні народні депутати Інна Богословська, Давид Жванія, Роман Стаднійчук, Володимир Мельниченко, Віталій Немилостивий, а також нардеп від фракції "Батьківщина" Микола Княжицький пропонують Верховній Раді України повернутися до формування Кабінету міністрів України за процедурою, закладеною в Конституції 2004 р. Про це йдеться в законопроектах №4146 "Про Кабінет міністрів України", проекті закону №4147 "Про внесення змін до закону України "Про місцеві державні адміністрації" та проекті закону №4148 "Про внесення змін до закону України "Про центральні органи виконавчої влади", які зареєстровані у Верховній Раді України.

Як повідомляє прес-служба Інни Богословської, зокрема, в проекті закону "Про Кабінет міністрів України" передбачається призначення прем'єр-міністра Президентом України за пропозицією коаліції депутатських фракцій не пізніше ніж у 15-денний строк після одержання такої пропозиції. Самі члени уряду, крім прем'єр-міністра, міністра оборони і міністра закордонних справ призначаються парламентом за поданням глави Кабміну.

"Піти у відставку уряд може тільки в трьох випадках: після ухвалення парламентом резолюції недовіри, відставки прем'єр-міністра і його смерті", - йдеться в повідомленні.

Також народні депутати пропонують внести зміни до законів "Про місцеві державні адміністрації" та "Про центральні органи виконавчої влади". Ці документи також обмежують повноваження Президента України на виконавчу владу, і, відповідно, розширюють повноваження парламенту і Кабінету міністрів.

"Всі розроблені нами законопроекти спрямовані на вихід з глибокої кризи, в якій опинилася Україна, мирним шляхом в стінах парламенту. Зробити це можна виключно через повернення до Конституції 2004 р. та обмеження повноважень Президента, який сьогодні одноосібно контролює всю вертикаль влади. Це єдиний спосіб відповісти на вимоги Майдану і людей по всій країні, а також почати процес реальних перетворень в країні", - зазначила Богословська.

Нагадаємо, як заявив сьогодні на погоджувальній раді депутатських груп і фракцій Верховної Ради України голова фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк, для приведення законодавства України у відповідність з Конституцією 2004 р. необхідно підготувати близько 80 документів.