ua en ru

Нардепи пропонують збільшити акциз на шампанське в 12 разів - до 45 грн за літр

Робоча група при парламентському комітеті з питань податкової та митної політики оприлюднила пакет поправок в законодавство, що передбачають підвищення до 2014 року ставок акцизного податку на пиво, горілку, слабоалкогольні напої, вино і сигарети. На сайті Верховної ради 5 серпня були оприлюднені три зареєстрованих в четвер законопроекту (№3043-3045) з поправками в Податковий, Адміністративний, Кримінальний кодекси і закон "Про держрегулювання виробництва і обороту спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів", пише видання "Комерсант Україна".

Ці зміни підготовлені в якості альтернативи ідеї кардинального підвищення ставок акцизу в нинішньому році, проти якої виступили виробники. Крім перегляду акцизів законопроекти передбачають збільшення відповідальності за виробництво, зберігання і продаж фальсифікату; створення реєстру обладнання для виробництва сигарет; посилення правил продажу підакцизних товарів; а також зобов'язання держави видавати акцизну марку виробникам безкоштовно. Авторами проектів є Сергій Терьохін, Андрій Сенченко (обидва - "Батьківщина"), Михайло Опанащенко (Партія регіонів).

Як пише видання, несподіваною ініціативою стала пропозиція ввести диференційоване оподаткування акцизами ігристих і шампанських вин. Для ігристих вин акцизну ставку запропоновано підвищити з 3,65 грн до 4,03 грн за 1 літр напою. Однак для продукції, що містить у своїй назві слово " Champagne, ставку запропоновано підвищити до 45 грн. Така ставка може поширюватися лише на продукцію із Франції, оскільки це слово є географічною назвою. Напої з інших країн продаються як ігристе вино під іншими брендами. Один з імпортерів елітного алкоголю сказав виданню, що така зміна вплине на попит, але поки невідомо, як саме. Ця ініціатива може трактуватися як дискримінація французьких виробників, що є порушенням норм СОТ.

Крім того, депутати пропонують розділити ставки акцизу на пиво в залежності від його міцності. На продукцію з вмістом спирту не більш 8,5% акциз підвищується несуттєво - з 0,87 грн до 0,91 грн за 1 літр напою. Однак для пива з більшою часткою спирту акциз становитиме 80 грн за 1 літр 100-відсоткового спирту.

Гендиректор асоціації "Укрпиво" Галина Коренькова так прокоментувала цю диференціацію: "В ЄС практикується окрема ставка акцизу для пива в залежності від його міцності. Україна вирішила не вводити таку складну систему, а поки йти російським шляхом, ввівши двоступеневу акцизну ставку. Ймовірно, це правильний крок - подібні зміни треба вводити поступово".
В залежності від вмісту етилового спирту запропоновано розділити ставку акцизу на ферментовані напої, наприклад сидр. Акциз 80 грн за 1 літр спирту будуть платити і на слабоалкогольну продукцію.
Як і обіцяли учасники робочої групи, акцизи на натуральне некрепленое вино залишаються мінімальними - їх запропоновано підняти з 0,01 грн до 0,15 грн за 1 літр напою. Для кріплених вин і вермутів ставка акцизу зросте з 2,51 грн до 2,89 грн за літр. Для міцної алкогольної продукції (дистиляти та лікери) ставку акцизу піднімуть з 49,49 грн до 53,18 грн за 1 літр спирту.

Що стосується тютюнової продукції, то мінімальну ставку акцизу для сигарет без фільтра пропонується підвищити з 95,4 грн до 113 грн (за 1000 шт.), а для сигарет з фільтром - з 217,6 грн до 249,92 грн.
Отримані кошти будуть у 2014-2015 роках спрямовуватися до спеціального фонду держбюджету з витрачанням з них не менше 5,8 млрд грн на "державну політику у сфері фізичної культури і спорту, на виконання соціальних програм, в тому числі на добудову Національної дитячої спеціалізованої лікарні "Охматдит" та інших дитячих закладів охорони здоров'я та спортивного розвитку".