ua en ru

Нардепи пропонують зменшити чисельність виборчих дільниць та скоротити склад ДВК

Депутати від Партії регіонів Олександр Єфремов та Володимир Олійник пропонують зменшити чисельність громадян, закріплених за великими виборчими дільницями та зменшити склад дільничних виборчих комісій (ДВК). Про це йдеться в проекті закону 3396 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства з питань проведення виборів" від 10 жовтня 2013 р., текст якого розміщений на сайті Верховної ради України.

Законопроектом пропонується внести зімни до закону "Про вибори народних депутатів України", згідно з якими Центральна виборча комісія може приймати рішення про зміну меж двох або більшої кількості суміжних одномандатних округів та їх центрів не пізніше як за 360 днів до дня голосування.

Не пізніш як на другий день після початку виборчого процесу ЦВК публікує перелік одномандатних округів із зазначенням їх номерів, меж, а також адрес приміщень відповідних окружних виборчих комісій. Повноваження окружної виборчої комісії закордонного округу здійснює ЦВК.

ЦВК шляхом жеребкування по кожній окружній виборчій комісії окремо включає до складу окружної виборчої комісії по одному представнику від суб'єкта подання.

Також законопроектом пропонується зменшити чисельність великих виборчий дільниць (з 1500 до 1200 осіб. А також зменшити склад дільничних виборчих комісій: для малих дільниць - 10 - 14 осіб (нині 10 - 18); для середніх дільниць - 12 - 16 осіб (нині 14 - 20), для великих дільниць - 14 - 18 осіб (нині 18 - 24 особи).

Також до повноважень ЦВК пропонується додати визначає порядку навчання окружними виборчими комісіями членів дільничних виборчих комісій та забезпечення виготовлення методичних рекомендацій по навчанню окружними виборчими комісіями членів ДВК.
Також ЦВК реєструє кандидатів у депутати, включених до виборчого списку партії; визначає форму і колір виборчих бюлетенів для голосування в одномандатних виборчих округах, встановлює підсумки голосування та складає протокол про підсумки голосування в межах закордонного округу.

У свою чергу, як планується, окружні виборчі комісії реєструють кандидатів у депутати в одномандатних округах та видають їм відповідні посвідчення та узагальнює інформацію щодо поданих до ОВК заяв та скарг.

До повноважень дільничної виборчої комісії входить прийом заяв та скарг, що стосуються процесу виборів депутатів.

Бути присутніми на засіданні виборчої комісії дозволяється офіційним спостерігачам від партій, кандидатів у депутати, громадських організацій (не більше однієї особи від однієї партії, одного кандидата, однієї громадської організації).