ua en ru

Нардепи пропонують Раді заборонити виробництво в Україні слабоалкогольних напоїв з вмістом кофеїну більше 0,4 г на л

Група народних депутатів України пропонує Верховій Раді України заборонити виробництво в Україні слабоалкогольних напоїв, які містять кофеїн в концентрації, що перевищує 0,4 г на 1 л напою.

Група народних депутатів України пропонує Верховій Раді України заборонити виробництво в Україні слабоалкогольних напоїв, які містять кофеїн в концентрації, що перевищує 0,4 г на 1 л напою. Про це йдеться в законопроекті № 4656 "Про внесення змін до деяких законів України щодо виробництва і обігу слабоалкогольних напоїв, які містять кофеїн", текст якого розміщений на сайті Верховної Ради України.

Авторами документу виступили депутати з різних груп та фракцій, зокрема: Олесь Доній, Тетяна Бахтеєва, Віктор Бондар, Юрій Благодир, Олег Гелевей , Володимир Литвин, Андрій Шипко, Ігор Єремеєв, Юрій Поляченко, Ярослав Москаленко, Володимир Мельниченко, Юрій Шаповалов.

Законопроект пропонує внести зміни до законів України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів" та "Про рекламу", та передбачити заборону виробництва в Україні слабоалкогольних напоїв, які містять кофеїн в концентрації, що перевищує 0,4 г на 1 л напою для розповсюдження на території України.

Подібні напої дозволяється виготовляти на території в Україні лише для експортування в інші країни.

Крім того, законопроект пропонує встановити спеціальне маркування для слабоалкогольних напоїв, які містять кофеїн, а також їх розлив у тару не більш ніж 0,5 л.
"Розлив здійснюється виключно у передбачену діючими стандартами скляну тару або бляшанки із харчового алюмінію місткістю 0,05 л, 0,1 л, 0,2 л, 0,25 л, 0,275 л, 0,33 л, 0,35 л, 0,37 л, 0,375 л, 0,4 л, 0,45 л, 0,5 л", - йдеться у законопроекті.

Забороняється продаж слабоалкогольних напоїв, які містять кофеїн, якщо концентрація кофеїну перевищує 0,4 г на 1 л напою або місткість пляшки складає більш ніж 0,5 л.
Також пропонується заборонити продаж кофеїновмістних слабоалкогольних напоїв в усіх місцях торгівлі з 24:00 до 6:00.

Також передбачені нові вимоги до реклами слабоалкогольних напоїв, які містять кофеїн.

Зокрема така реклама повинна додатково супроводжуватися текстом попередження такого змісту: "Цей напій містить алкоголь та кофеїн, тому може бути небезпечним для Вашого здоров'я. Вживати не більше однієї порції (500 мл) на добу".

"Кофеїн є найпоширенішим стимулятором нервової системи. Алкоголь у поєднанні з кофеїном становить серйозну загрозу для здоров'я людини. Результати зарубіжних досліджень наводять докази того, що одночасне споживання кофеїну та алкоголю може спричиняти загрозливий стан для здоров'я і життя людини, оскільки кофеїн приховує негативний вплив алкоголю. Коктейль енергетичного напою та алкоголю заважає розумінню справжнього стану сп'яніння", - йдеться у пояснювальній записці до документу.
Нардепи зазначають, що у зв'язку із шкідливим впливом на організм людини одночасного вживання алкоголю і кофеїну США вже заборонили на своєї території обіг алкогольних напоїв із вмістом кофеїну, а більшість країн Європи законодавчо встановило різноманітні обмеження та попередження щодо вживання таких напоїв.