ua en ru

Нардепи підтримали за основу проект щодо запуску роботи Держбюро розслідувань

Нардепи підтримали за основу проект щодо запуску роботи Держбюро розслідувань Фото: парламент (УНІАН)

За прийняття законопроекту за основу проголосували 265 парламентарів

Верховна рада підтримала у першому читанні законопроект №5395-д "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань", передає кореспондент РБК-Україна.

Законопроект за основу підтримали 265 нардепів, а за його підготовку до другого читання за скороченою процедурою проголосував 251 депутат ВР.

Суть законопроекту

Так, проектом встановлюються кваліфікаційні вимоги до директорів територіальних управлінь, керівників підрозділів (управлінь) центрального апарату та керівника підрозділу внутрішнього контролю Державного бюро розслідувань. Також уточнюється місцезнаходження територіальних органів ДБР. Документом доповнюється перелік підрозділів бюро, які мають право здійснювати оперативно-розшукову діяльність.

Законом врегульовуються питання притягнення до дисциплінарної відповідальності працівників Державного бюро розслідувань.

Крім того, встановлюється та затверджується текст присяги осіб рядового і начальницького складу ДБР.

Фінансове забезпечення Державного бюро розслідувань

Фінансове та матеріально-технічне забезпечення ДБР здійснюється за рахунок коштів держбюджету. Підкреслюється, що фінансування бюро за рахунок будь-яких інших джерел забороняється, крім випадків, передбачених міжнародними договорами України або проектами міжнародної технічної допомоги. Так, забезпечення ДБР необхідними матеріальними засобами, технікою, обладнанням, іншим майном для службової діяльності здійснюється Кабінетом міністрів України.

Проектом гарантується повне і своєчасне фінансування ДБР в обсязі, достатньому для його належної діяльності. При цьому у кошторисі Державного бюро розслідувань передбачається створення фонду для проведення оперативно-розшукових (негласних слідчих) дій.

При цьому передбачається, що заробітна плата працівників бюро складається з:

  • посадового окладу;
  • доплати за вислугу років;
  • доплати за роботу, яка передбачає доступ до державної таємниці;
  • доплати за спеціальне звання або ранг державного службовця;
  • доплати за науковий ступень.

Вказано, що розмір премії не може перевищувати 30 відсотків розміру посадового окладу працівника ДБР. Доплати за спеціальне звання, почесне звання, науковий ступень та ранг державного службовця здійснюється в порядку і розмірах, визначених Кабміном.

Нагадаємо, раніше глава ГБР Роман Труба заявив, що запуск Державного бюро розслідувань (ДБР) затягується через пошук приміщення та відсутність необхідних змін у законодавстві.