ua en ru

Нардепи підтримали Декларацію пам'яті та солідарності Сейму Польщі та Ради

Нардепи підтримали Декларацію пам'яті та солідарності Сейму Польщі та Ради Фото: Верховна Рада України

За документ проголосували 243 нардепа

Народні депутати підтримали проект постанови №5280 "Про Декларації пам'яті та солідарності Сеймасу Литовської Республіки, Сейму Республіки Польща та Верховної Ради України". За документ проголосували 243 парламентарія, передає кореспондент РБК-Україна.

"Спільно і одночасно приймаємо Декларацію пам'яті та солідарності, щоб віддати шану мільйонам жертв, які зазнали наші народи під час Другої світової війни, і засудити зовнішніх агресорів, які намагалися знищити нашу незалежність", - сказано в документі.

У декларації підкреслюється, що сторони вірять у необхідність активізації неупереджених історичних досліджень і необхідність стримування сил, які ведуть до спорів в Україні та Польщі.

"Звертаємо увагу на те, що здійснення Російською Федерацією агресивної зовнішньої політики, окупація Криму, підтримка і здійснення збройної інтервенції на сході України, порушення основних норм міжнародного права і договорів, підписаних з Україною, невиконання Кремлем домовленостей і ведення гібридної інформаційної війни становлять загрозу для миру і безпеки всієї Європи ", - наголошується в проекті

У декларації сторони закликали всіх європейських партнерів показати єдність і міжнародну солідарність і захищати об'єднаній Європі від зовнішньої агресії.

"Закликаємо народи всієї Європи пам'ятати про причини і наслідки Другої світової війни, а також докласти спільних зусиль для захисту безпеки і свободи", - йдеться в документі.

Крім того, спікер Ради Андрій Парубій закликав польських парламентарів ухвалити аналогічний документ.

Нагадаємо, міністри закордонних справ України і Польщі домовилися сприяти роботі істориків, які займаються дослідженням Волинської трагедії.