ua en ru

Нардепи перенесли голосування за посилення держконтролю за безпекою кормів

Народні депутати перенесли голосування за урядовий законопроект №4986 "Про державний контроль у сфері забезпечення безпечності та якості харчових продуктів і кормів, благополуччя тварин".

Народні депутати перенесли голосування за урядовий законопроект №4986 "Про державний контроль у сфері забезпечення безпечності та якості харчових продуктів і кормів, благополуччя тварин".

Під час сигнального голосування цей документ підтримали лише 213 нардепів.

Цей законопроект покликаний гармонізувати законодавство України щодо державного нагляду (контролю) відповідно до регламентів ЄС № 854/2004, № 882/2004, № 669/2009 та директиви Ради ЄС № 97/78/EC.

Згідно з пояснювальною запискою до документу, цей законопроект встановлює вимоги до організації та здійснення заходів державного контролю представниками компетентного органу з метою перевірки виконання операторами ринку вимог законодавства про безпечність харчових продуктів та кормів, а також законодавства про здоров'я та благополуччя тварин.

Проект закону врегульовує питання, пов'язані з розробкою та впровадженням довгострокового національного плану державного контролю, плану дій у надзвичайних обставинах.

Як зазначається, окрема увага у проект закону приділяється загальним принципам здійснення державного контролю харчових продуктів тваринного походження, зокрема свіжого м'яса; державного контролю за виробництвом та розміщенням на ринку живих двостулкових молюсків, живих голкошкірих, живих кишковопорожнинних та живих морських черевоногих молюсків; державному контролю риби та рибних продуктів; державному контролю сирого молока та молочних продуктів.

Дія цього проекту закону поширюється на операторів ринку, що здійснюють виробництво та/або обіг:

- тварин, призначених для виробництва харчових продуктів;

- харчових продуктів;

- продуктів тваринного походження;

- побічних продуктів тваринного походження, що не призначені для споживання людиною;

- кормів для тварин.

Крім того, нардепи не підтримали альтернативний урядовому законопроект № 4986-1. Під час сигнального голосування за його віддали свої голоси лише 217 нардепів.

Також нардепи не підтримали під час сигнального голосування за проект закону № 4179а "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів", що пов'язаний з двома попередніми. За цей документ проголосували 215 парламентарів.

Депутати домовилися, що повернуться до розгляну цих важливих законопроектів орієнтовно в четвер, 24 липня 2014 р.