ua en ru

Нардепи від ПР пропонують позбавити нардепів права на безкоштовні перельоти та лікування

Народні депутати від фракції Партії регіонів Валерій Писаренко та Володимир Пилипенко пропонують зменшити пільги, гарантій та компенсації народним та місцевим депутатам.

Народні депутати від фракції Партії регіонів Валерій Писаренко та Володимир Пилипенко пропонують зменшити пільги, гарантій та компенсації народним та місцевим депутатам. Про це йдеться в законопроекті № 4125 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питань забезпечення діяльності окремих категорій осіб", текст якого є в розпорядженні РБК-Україна.

Законопроект передбачає внесення змін до ряду правових норм, якими народним депутатам України та депутатам місцевих рад.

Зокрема, проект закону пропонує відмінити щомісячне відшкодовування народному депутату витрат, пов'язаних з виконанням його повноважень, у розмірі місячної заробітної плати, що не підлягають оподаткуванню.

Також пропонується позбавити депутатів безкоштовного забезпечення медичним обслуговуванням та путівками для санаторно-курортного лікування.

Крім того, законопроект пропонує скасувати народним депутатам та особу, що його супроводжує, права на безкоштовний проїзд на території України на всіх залізничних, автомобільних, повітряних, водних внутрішніх шляхах сполучення, а також на всіх видах міського пасажирського транспорту. Народні обранці також позбавляються права на позачергове отримання квитків в касах автовокзалів, залізничних вокзалах, аеропортах, та позачергове отримання відповідно місця у автобусі, спальному вагоні поїзда, в каюті першого або другого класу пасажирського судна та в бізнес-класі літака. Крім того, пропонується позбавити нардепа права на безкоштовне паркування автомобіля, яким він користується, на всій території України.

Згідно з ініціативою ПР, нардепи, їх помічники та члени їх сімей також позбавляються права на одержання від адміністрації готелю у будь-якому місці України позачергово окремого номера, а також права безкоштовного користування залами офіційних делегацій аеропортів, залізничних вокзалів та портів.

Крім того, пропонується звільнити Державну служба зайнятості від першочергового надання місця роботі дружині або чоловіку нардепа діючого скликання, у разі їх переїзду на проживання до м. Києва та звільнення з попереднього місця роботи за власним бажанням.

Крім того, законопроект скасовує надання житла нардепу та членам його сім'ї або грошову компенсацію у розмірі вартості житла на створення належних житлових умов.

Також Писаренко та Пилипенко пропонують скасувати обов'язкове державне страхування життя і здоров'я народного обранця за рахунок бюджетних призначень па забезпечення діяльності Верховної Ради України на суму десятирічного грошового утримання народного депутата.

Скасовується положення, згідно з яким народному депутату щомісячно за рахунок бюджету Верховної Ради України виплачується компенсація у розмірі різниці між втраченим заробітком і призначеною пенсією без урахування одноразової страхової суми.
Крім того, законопроектом пропонується відмінити ряд пільг помічникам-консультантам народного депутата.

Зокрема помічник-консультант нардепа втрачає право на одноразову грошову допомога у розмірі його тримісячної заробітної плати у разі дострокового припинення повноважень народного депутата, або право на рівноцінну роботу (посаду) у разі закінченням строку повноважень народного депутата.

Крім того, проект закону пропонує звузити пільги депутатів місцевих рад. Зокрема, депутат місцевої ради, який працював у раді на постійній основі, після закінчення таких повноважень більше не матиме права на отримання попередньої роботи (посади), або іншої рівноцінної роботи на підприємстві, в установі чи організації.

Також за колишнім депутатом місцевої ради не буде зберігатися середня заробітна плата, яку він одержував на виборній посаді, у разі неможливості надання відповідної роботи (посади).