ua en ru

Нардепи НФ і БПП подали до ГПУ "заяву про злочини" Саакашвілі

Нардепи НФ і БПП подали до ГПУ "заяву про злочини" Саакашвілі Фото: ГПУ

Нардепи заявили про втрати для держави понад 6,5 млрд гривень від зриву приватизації ОПЗ

Народні депутати фракції "Народний фронт" Микола Княжицький, Павло Пинзеник, Олександр Дроздик і депутат "Блоку Петра Порошенко" Дмитро Голубов подали в Генеральну прокуратуру України (ГПУ) "заяву про злочини" голови Одеської обладміністрації Міхеїла Саакашвілі.

До депутатів, йдеться у заяві, звернувся перший заступник голови правління ВАТ "Одеський припортовий завод" Микола Щуріков. У своєму зверненні об'ємом 112 сторінок він навів факти про "вчинення губернатором Одеської області Міхеїлом Саакашвілі у співучасті з іншими особами низки злочинів щодо Одеського припортового заводу". Мова йде про протидію законній господарській діяльності, службове підроблення, зловживання службовим становищем, завідомо неправдиве повідомлення про злочин (статті 206, 364, 366, 383 Кримінального Кодексу України).

Вчинені Саакашвілі "злочини", стверджують автори заяви, спричинили тяжкі наслідки для держави, зокрема, матеріальний збиток понад 6,5 млрд гривень через зниження ціни продажу ОПЗ.

Розглянувши звернення Щурікова, народні депутати дійшли висновку про наявність законних підстав для порушення кримінального провадження за цими статтями КК і початку досудового розслідування у відношенні зазначених осіб Щуріковим. Вони нагадали, що відповідно до статті 214 Кримінально-процесуального кодексу, прокурор невідкладно, протягом 24 годин після отримання заяви про злочин, повинен внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування.

Нардепи НФ і БПП подали до ГПУ "заяву про злочини" СаакашвіліКоментуючи подану заяву про злочин, один з його підписантів нардеп Олександр Дроздик пояснив, що "за формальними ознаками заяву про корупційний злочин держслужбовця високого рангу Саакашвілі має бути подано у Національне антикорупційне бюро".

"Але ми направили її до Генеральної прокуратури, оскільки зі звернення одного з керівників заводу випливає, що Міхеїл Саакашвілі створив організоване злочинне угруповання з участю співробітників НАБУ. Тому, щоб уникнути конфлікту інтересів і кругової відомчої поруки, ми подали заяву про злочин саме в Генпрокуратуру", - зазначив Дроздик.