ua en ru

Нардепи мають намір розслідувати питання про фінансування Клименко українських інформаційних концернів (Оновлено)

Народні депутати Тетяна Чорновіл, Андрій Іллєнко та Борислав Береза ніколи не говорили про необхідність розслідувати діяльність телеканалу UBR через антиукраїнської позиції і підтримки сепаратизму на сході країни. Депутати з подивом дізналися, що таку інформацію від їх імені поширюють інтернет-видання, і зазначили, що до інформаційної політики каналу негативного ставлення у них немає.

"Я не давала таких коментарів. Я взагалі не дивлюся телевізор, але в світлі цього питання мені, як представнику Комітету з питань національної безпеки і оборони, потрібно буде дивитися і аналізувати", - говорить народний депутат від фракції "Народний фронт" Тетяна Чорновіл.

А от до "свободівця" Андрія Іллєнка з питанням про відповідальність ЗМІ за сепаратизм підходили, тільки не представилися, - стверджує народний депутат.

"Підійшов якийсь чоловік у кулуарах і запитав, як я ставлюся до телеканалів, які підтримують сепаратистів і треба їх карати за це. Але журналіст не назвав жодного каналу. Я відповів: звичайно, в такому випадку потрібно карати. Тепер виходить, що мої слова перекрутили, і мені дуже шкода, що їх використовували проти вашого телеканалу. Це була маніпуляція", - зазначив він.

Керівник холдингу "Медіа інвест груп» Ігор Гужва зазначає, що йому було відомо про підготовку такої інформації.

Саме тому він звернувся до колег і попередив про те, що «заказуху» будуть пропонувати розмістити за гроші.

Телеканал UBR працює в законодавчому полі і дотримується журналістських стандартів.

Головним принципом роботи телеканалу UBR завжди буде об'єктивність, чесність і незаангажованість. Довіра аудиторії - головна цінність. Телеканал UBR - це переважно новини і околоновостные формати (аналітичні й розмовні, трансляції з місця подій, відео без коментарів з боку редакції, спортивні новини).

Також нагадуємо, єдиним конституційним, постійно діючим колегіальним органом, який здійснює нагляд за виконанням законів України у сфері телерадіомовлення є Національна рада з питань телебачення і радіомовлення.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що депутати Верховної Ради мають намір розслідувати питання про фінансування колишнім міністром доходів і зборів Олександр Клименко інформаційних концернів UBR і ESG, а також їхню подальшу роботу.

"Якщо ці канали, які входять в концерни Клименко, який втік з Януковичем і Пшонкою, транслюють відверту антидержавну брехню, їх просто треба заборонити! І не церемонитися. Якщо цього не зробили досі, значить регулятор (Національна комісія з питань телебачення і радіомовлення, - Ред.) погано працює. Держава повинна на корінню присікати будь-які спроби пропаганди в стилі Кремля. Це наша однозначна позиція", - заявив голова міжфракційного депутатського об'єднання "Свобода".

Народний депутат від "Народного фронту" Тетяна Чорновіл вважає, що в умовах війни, в тому числі, інформаційної, таким питанням, як робота каналів, що фінансуються екс-міністром Клименко, має приділятися максимальна увага. "Будь-яка перемога включає в себе, в першу чергу, перемогу на інформаційному полі. Тому зі спробами тут вести інформаційну війну Росії потрібно розбиратися, припиняючи їх. У будь-якому випадку, комітет Ради з питань нацбезпеки і оборони точно буде піднімати це питання", - сказала Чорновіл.

З нею солідарний позафракційний (опозиційний) депутат Борислав Береза. "Якщо дані про те, що концерни UBR і ESG поширюють на сході країни інформацію, яка за своєю суттю є антиукраїнською, то мовлення цих концернів слід заборонити. В першу чергу, повинна послідувати реакція Нацкомісії з питань теле - і радіомовлення, як це відбувається в таких випадках. Якщо ж концерни продовжують порушувати формат мовлення, заборону на пропаганду за російським сценарієм, то повинен бути накладений штраф. Далі регулятор повинен діяти рішуче, якщо концерни не відреагують, не зупинять дезінформацію наших людей на Донбасі. Тоді, безсумнівно, повинна надійти заборона. В таких порушеннях роботи концернів, та ще і підконтрольних Клименко, міністру часів Януковича, ми обов'язково розберемося", - резюмував Береза.