ua en ru

Нардеп вимагає люструвати першого заступника прокурора Києва

Депутати вимагають провести процедуру люстрації щодо першого заступника прокурора міста Києва Олега Валендюка. Про це йдеться в запиті народного депутата України Ігоря Попова на ім'я генерального прокурора України Віктора Шокіна.

На думку Попова, Генеральна прокуратура повинна провести перевірку фактів щодо роботи Валендюка та відповідності закону "Про очищення влади". За інформацію нардепа, Валендюк з 25 березня 2008 р. по 22 травня 2014 р. працював на керівних посадах у ГПУ, а численні скарги та протести громадськості залишилися без належної уваги, що прямо суперечить ч. 1 ст. 3 Закону України "Про очищення влади".

"Особливе занепокоєння викликає факт перебування на одній з найбільш відповідальних посад у системі органів прокуратури першого заступника прокурора міста Києва Валендюка Олега Сергійовича, який в період з 25 березня 2008 р. по 22 травня 2014 р. працював на керівних посадах у ГПУ. Незважаючи на неодноразові скарги та протести громадських активістів, ця особа продовжує перебувати на посаді та виконує обов'язки прокурора Києва", - йдеться в депутатському запиті.

У цьому контексті в запиті також наголошується, що «за наявною інформацією, станом на початок березня 2015 р. в органах прокуратури України працюють понад 70 осіб, люстрація до яких застосовується на підставі частини 1 статті 3 Закону (обіймали сукупно не менше одного року (посади) у період з 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року).

У зв'язку із цим, Попов звертається до генпрокурора України з проханням "надати грунтовну відповідь про причини недотримання вимог Закону в органах прокуратури України та вжити невідкладних заходів щодо неухильного виконання законодавства".