ua en ru

Нардеп Шинькович: великі агрохолдинги в Хмельницькій області борються з підвищенням орендної плати за землю

Великі агрохолдинги в Хмельницькій області борються з підвищенням орендної плати селянам. Про це на брифінгу у Верховній Раді заявив народний депутат України Андрій Шинькович.

Так, за його словами, "аграрною революцією назвали жителі Хмельницької області громадські заворушення, які почалися минулого тижня в обласному центрі, протистояння загострюється між новою аграрною доктриною Хмельницької області, запропонованою командою "За конкретні справи" Олександра Гереги та аграріями, які розподілили зони впливу в області і продовжують грабувати селян на їх же землі, виплачуючи низькі орендні відсотки і соціальні виплати громадам сіл".

"Ми тут у Верховній Раді 8-го скликання приймаємо закони щодо децентралізації - основної реформи, на чолі якої наш Президент України Порошенко Петро Олексійович. Але латифундисти, деякі з яких сидять в стінах ВР, у регіонах, обманом використовуючи простих селян, фермерів, блокують реформи на благо людей", - заявив Шинькович.

На думку народного депутата України, в основі нової аграрної доктрини лежить захист інтересів і прав селянина як власника землі, легальне використання державних і комунальних земель та виплата всіх податків і зборів по ній, переведення сільського господарства з сировинного рівня на рівень виробництва продукції та багато іншого. А соціальна виплата з одного гектара землі, яка сьогодні часто виплачується в обсязі 20 гривень, різко піднімається до 200 гривень. А це гроші на ремонти доріг, шкіл, сільських клубів і медпунктів.

"Латифундисти бояться втратити надприбутки і тому їх завдання будь-якою ціною дискредитувати нову аграрну доктрину Хмельниччини. Вони прямо виступають проти підвищення орендної плати селянина - це ж маячня якась, люди виносять їх за межі області, тому що вони використовують людей, щоб воювати проти їхніх же доходів. Прості селяни в руках маніпуляторів воюють проти підвищення в два рази орендної плати для себе. Це один з українських парадоксів", - підсумував Андрій Шинькович.

За даними ЗМІ, наприкінці минулого тижня у Хмельницькій області відбувся мітинг представників великих агрохолдингів проти підвищення плати за оренду землі селянам, які пропонує нова аграрна доктрина, запропонована командою організації "За конкретні справи" на чолі з народним депутатом України Олександром Герегою. Одне з нововведень полягає в тому, щоб підвищити плату за оренду землі до рівня 10%, тоді як сьогодні аграрії регіону платять селянам не більше 5%.