ua en ru

Нардеп Рибалка просить Деканоїдзе перекваліфікувати справу про напад

Нардеп Рибалка просить Деканоїдзе перекваліфікувати справу про напад

Народний депутат України, член фракції Радикальної партії, голова комітету ВР з питань фінансів і банківської діяльності Сергій Рибалка звернувся до голови Національної поліції України Хатії Деканоїдзе з проханням взяти під особистий контроль питання перекваліфікації справи про напад на нього, який відбувся 14 січня у Києві. Про це Рибалка повідомив на прес-конференції у вівторок.

Він висловив упевненість в тому, що загроза його життю залишається.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, 14 січня на автомобіль, в якому знаходився Сергій Рибалка, напали невідомі і кинули в нього чотири півкілограмові гирі.

"Одна з гир потрапила у стійку. Але працівники поліції і СТО, які оглядали пошкодження авто, в один голос стверджують: якби гиря пішла трохи нижче, точно б легко пройшла через скло і потрапила б у голову. Саме тому я вимагаю проведення експертизи, щоб підтвердити характер пошкоджень. Однак при цьому співробітники поліції кваліфікували інцидент як хуліганство, хоча за всіма ознаками мова повинна йти про замах на життя народного депутата (стаття 112 Кримінального кодексу України), або як мінімум про загрозу життю, здоров'ю або псування майна народного депутата (стаття 346 Кримінального кодексу)", - вважає Рибалка.

Народний депутат продемонстрував півкілограмову гирю, схожу з тими, які брали участь в інциденті, для наочного підтвердження серйозності ушкоджень, які вона могла завдати.

Він повідомив, що звернувся з листом до голови Національної поліції Хатії Деканоїдзе з проханням взяти під особистий контроль питання про перекваліфікацію справи про напад. За словами політика, цей замах може мати як комерційне, так і політичне підґрунтя, пов'язане з його діяльністю як народного депутата від опозиційної Радикальної партії Олега Ляшка.

Нардеп Рибалка просить Деканоїдзе перекваліфікувати справу про напад

Нардеп Рибалка просить Деканоїдзе перекваліфікувати справу про нападНардеп Рибалка просить Деканоїдзе перекваліфікувати справу про напад

"В першу чергу, я підозрюю в організації цього замаху мого екс-тестя Геннадія Буткевича, співвласника мережі супермаркетів "АТБ-Маркет", оскільки компанія моєї сім'ї і "АТБ" сьогодні перебуває у затяжному корпоративному конфлікті. Більше того, нам відомо про дії прокуратури Дніпропетровської області в інтересах "АТБ" - проводяться обшуки, прослуховують телефони, працівникам суду і адвокатам компанії всіляко загрожують. І все через борг "АТБ", який вони не хочуть повертати компанії моєї сім'ї на суму близько 110 млн грн", - розповів Рибалка.

Він також підкреслив, що "безпрецедентно брутальні та незаконні дії дніпропетровських прокурорів говорять про наявність прикриття з Генеральної прокуратури". Саме це, за його словами, підтверджує присутність і політичних мотивів у діях силовиків.

"Радикальна партія не надто зручний опонент для влади. Тому влада цілком може використовувати силовиків для тиску на опозиційних політиків. І неправильна кваліфікація справи - може бути частиною цього", - упевнений депутат.

"Що потрібно було зробити цим людям, щоб правоохоронні органи діяли за законом? Щоб людину вбили? Такий підхід був притаманний попередній владі в Україні - не помічати або "спускати на гальмах" злочини проти опозиціонерів. Але гідно це нової поліції? Або її працівники чекають команду зверху? Або вони обирають найпростішу кваліфікацію, щоб потім було легше закрити справу, і менше було роботи? Я прошу голову Національної поліції публічно відповісти мені на ці питання", - додав Рибалка.

Політик також повідомив, що відмовився від держохорони, і йому не потрібні якісь особливі привілеї при розгляді справи.

"Я прошу якісного розслідування в рамках законодавства, а також публічності та прозорості - важливих інструментів для боротьби з корупцією в українських силових структурах", - сказав він.