ua en ru

Нардеп пропонує продовжити мораторій на продаж сільськогосподарських земель до набрання чинності закону про обіг таких земель

У Верховній Раді України (ВР) зареєстрований законопроект № 11315, ініційований представником Президент у ВР, народним депутатом від Партії регіонів Юрієм Мірошниченко, яким пропонується продовжити мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення до набрання чинності закону про обіг сільгосп земель. Текст законопроекту "Про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо обігу земель сільськогосподарського призначення)" опублікований на офіційному сайті ВР.

Проектом закону до Земельного кодексу України вносяться зміни, згідно з якими мораторій на купівлю-продаж сельхосземель продовжується до набрання чинності закону про обіг земель сільськогосподарського призначення. У чинному законодавстві термін мораторію спливає 1 січня 2013 р. Проте, як уточнює автор законопроекту, на сьогоднішній день залишається законодавчо не врегульованим питання формування і розвитку обігу земель сільськогосподарського призначення.

"У чинній редакції Земельного кодексу України введено обмеження з купівлі-продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності (за умови набрання чинності законом про ринок земель), проте до цих пір він не прийнятий.

Проект закону "Про ринок земель" № 9001-д Верховна Рада України прийняла в першому читанні за основу, але він не включений до порядку денного одинадцятій сесії ВР шостого скликання.

"Оптимальним способом вирішення проблеми є перенесення строків зняття мораторію на купівлю-продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення до законодавчого врегулювання питання їх обігу", - говориться в пояснювальній записці до законопроекту.

Читайте також: В Україні до 2013 р. навряд чи будуть створені умови для скасування мораторію на купівлю-продаж с / г земель, - Азаров.