ua en ru

Нардеп пропонує відмовитися від позаблокового статусу Україною

У Верховній Раді України (ВР) зареєстрований законопроект № 10080 від 20 лютого 2012 р. ініційований народним депутатом від фракції НУ-НС В'ячеславом Кириленко про внесення змін до деяких законів України (щодо курсу України на набуття повноправного членства в Організації Північноатлантичного договору). Текст законопроекту оприлюднений на офіційному сайті ВР.

Законопроектом пропонується відмовитися від позаблокового статусу України.

Також, проект закону, вносить зміни в закон України "Про основи внутрішньої і зовнішньої політики" і крім виключення із закону слів "позаблокового" додати норму про забезпечення повноправної участі України в загальноєвропейській та регіональних системах колективної безпеки, набуття членства в Європейському Союзі та Організації Північноатлантичного договору.

На думку Кириленка, прийняття закону забезпечить закріплення на законодавчому рівні курсу України на набуття повноправного членства в Організації Північноатлантичного договору. Крім того, процес вступу в НАТО буде стимулювати проведення внутрішніх соціально-економічних реформ, сприятиме гармонізації законодавства з правовими нормами країн-членів НАТО, призведе, за оцінками фахівців, до зростання прямих іноземних інвестицій в 1,5 рази щорічно.

Також автор упевнений, що євроатлантична інтеграція значно прискорить процес європейськоїінтеграції та наблизить перспективу вступу України вЄвропейський Союз, що є зовнішньополітичнимпріоритетом України