ua en ru

Нардеп звернеться до НАБ із запитом щодо "нанесення збитків" державі Мін'юстом і керівництвом "Ощадбанку"

Нардеп звернеться до НАБ із запитом щодо "нанесення збитків" державі Мін'юстом і керівництвом "Ощадбанку"

Народний депутат від "Опозиційного блоку" Михайло Папієв звернеться в Національне антикорупційне бюро (НАБ) із запитом щодо 6,3 млн гривень, які, за даними Олени Лукаш, Україна зобов'язана виплатити родині екс-президента Віктора Януковича через "непрофесійні дії" Мін'юсту. Про це йдеться в повідомленні прес-служби "Опоблоку".

Також народним депутатом від "Опоблоку" Миколою Скориком був відправлений запит до Генпрокуратури і НАБ за фактом "польоту керівництва "Ощадбанку" за державний рахунок на фінал Ліги Європи в 2015 році". Як зазначає прес-служба, він виграв суд у глави "Ощадбанку" Андрія Пишного, однак "той досі не поніс ніякого покарання". Фактично Пишний, "тріумфально звинувачений у корупції, так само тріумфально виправданий", вважає Михайло Папієв. На думку депутата, влада тисне на суди і правоохоронні органи, покриваючи корупцію.


"Держава втрачає мільйони гривень, але ніхто не відповідає за це. Влада піариться на затримання дрібних чиновників за хабарі в кілька тисяч гривень, але робить все, щоб суспільство забуло про скандали, коли її представників звинуватили в заподіянні державі багатомільйонних збитків. Ще півроку тому стало відомо, що Суд Європейського Союзу зобов'язав Україну виплатити Віктору Януковичу і його синам 6,3 млн гривень компенсації через недбалість Мін'юсту в питанні позову про санкції. Вже більше року минуло, як керівництво "Ощадбанку" звинуватили в оренді за держрахунок літака для польоту на фінал Ліги Європи. За цей час – жодної інформації від правоохоронців про те, чи будуть покарані винні. "Опозиційний блок" вимагає, щоб люди, які пограбували всіх нас на мільйони гривень, понесли відповідальність. Саме тому ми підготували запити в НАБУ", – заявив Папієв.

Він вважає, що "лише покарання винних стане гарантією від розкрадання та розбазарювання бюджетних грошей". "Якщо керівництву Мін'юсту зійдуть з рук більше шести мільйонів завданих збитків, а в "Ощадбанку" ніхто не відповість за круїз, оплачений платниками податків, то подібні факти будуть повторюватися постійно. Влада буде покривати своїх непрофесіоналів та корупціонерів, а дірки у бюджеті знову закриють за рахунок урізання пільг і субсидій звичайних громадян", – пояснив він.

"Це замкнене коло треба розірвати. "Опозиційний блок" не дасть владі зам'яти факти її злочинних дій. Бюджетні кошти мають спрямовуватися на допомогу людям, а не на оплату недбалості та розваг чиновників", – резюмував Папієв.