ua en ru

Нардеп: оновлення військового флоту потребує збільшення бюджетних витрат

Нардеп: оновлення військового флоту потребує збільшення бюджетних витрат Фото: Андрій Тетерук

Масове оновлення корабельного складу Військово-Морських Сил України дійсно необхідне в умовах російської агресії, і для цього треба надалі "істотно збільшувати бюджетні витрати на оборону, як це робив уряд Арсенія Яценюка". Про це заявив народний депутат фракції "Народний фронт" Андрій Тетерук.

"Названа Міноборони кількість нових кораблів дійсно необхідна для захисту України з моря. Зараз ВМСУ налічують близько 8 бойових кораблів та катерів і кількадесят допоміжних суден. Причому частина з них - дуже старі. Цього не вистачить ані для протидії Чорноморському флотові Росії (в якого більше 30 бойових одиниць), ані для виконання конкретних завдань з оборони узбережжя та захисту судноплавства. Тим паче, Україна втратила ракетний боєкомплект для більшості своїх кораблів під час окупації Криму, а нових ракет не виробляє. Отже, навіть умовно дієздатні українські кораблі треба терміново міняти, щоб флот міг використовувати якісь нові ракетні системи. Інакше будемо втрачати кораблі й моряків, як це вже було 2014-го року біля Маріуполя" - пояснив Тетерук.


Водночас, наголосив він, заплановане Міністерством оборони масове будівництво флоту вимагає подальшого щорічного збільшення бюджетних витрат на оборону в обсягах, заданих урядом Арсенія Яценюка в 2014-2016 роках.

"Заявлений Міноборони темп будівництва флоту, - 30 одиниць за 4 роки, - вимагає різкого збільшення фінансування державного оборонного замовлення. Вартість одного лише стартового корабля проекту "Український корвет" (проект 58250) - близько 8 мільярдів гривень. І це ще корабель, який будується з 2011 року і зараз готовий лише на 17%. Ми в профільному парламентському комітеті регулярно заслуховуємо питання цього багатостраждального корвету. Щоб збудувати не один цей корвет, а необхідні десятки - треба щороку збільшувати оборонні видатки з бюджету мінімум на 50%, як це робив прем’єр Яценюк. А ще ж треба надалі підвищувати зарплати військовим. Бо нові сучасні типи кораблів потребуватимуть навчених з нуля офіцерів і мічманів "- сказав Андрій Тетерук.

Для зменшення витрат на масоване оновлення ВМСУ, відзначив він, необхідно домагатися безоплатного передання Україні вживаних кораблів та систем озброєння країнами НАТО.

"Країни НАТО насправді мають бути зацікавлені в наданні Україні летальної зброї - адже ми у війні з Росією захищаємо всю Європу, весь цивілізований світ. І якраз передання вживаних військових кораблів США, Німеччини, Скандинавії біднішим членам НАТО є дуже поширеною практикою. Саме так створювалися ВМС балтійських країн, Румунії, Болгарії після їх вступу до НАТО. Треба просити, вимагати, насамперед ті типи кораблів і зброї, які ми самі не зможемо швидко запустити у виробництво. Це істотна економія і для українського бюджету, і для західного. Адже в НАТО є сотні відносно нових кораблів, які вони хочуть продати на метал, щоб зменшити експлуатаційні витрати й фонд зарплати морякам. Сполучені Штати мають більше законсервованих кораблів, ніж влізе в усі наші військово-морські бази", - зауважив Андрій Тетерук.