ua en ru

Нардеп: ініційована урядом децентралізація збільшила доходи місцевих бюджетів на 40%

В процесі децентралізації необхідно законодавчо закріпити норму про те, що податки мають сплачуватися за місцем фактичного розміщення підприємства, а не за місцем його юридичної реєстрації, що дасть поштовх для якісного розвитку регіонів. Про це заявив представник фракції "Народний фронт", секретар комітету Верховної Ради з питань промислової політики та підприємництва Михайло Хміль під час круглого столу на тему децентралізації.

"Якщо завод знаходиться, наприклад, на території Львівської області, то він має сплачувати податки до місцевого бюджету, а не до бюджету тієї області чи міста, де юридично зареєстрований його офіс - у місті Києві чи Дніпропетровську", - зазначив він.

Більше того, народний депутат вважає, що необхідно перебудувати саму систему взаємовідносин місцевої влади та бізнесу в Україні.

В якості позитивного прикладу Хміль навів досвід Польщі, де керівники місцевих органів влади "практично напам'ять знають усіх своїх великих платників податків, керівників великих підприємств, та самі пропонують їм допомогу".

"У Польщі абсолютно інша логіка і філософія спілкування влади і бізнесу. Не бізнес звертається до влади, а місцевий керівник звертається до представника бізнесу і каже: "Чим я тобі можу допомогти? Чим я тебе можу заохотити, щоб ти залишився на моїй території і платив тут податки?". Це і є те, що концептуально несе в собі законопроект про зміни до Конституції України та усі супутні законопроекти щодо децентралізації, а саме - перебудова існуючої психології на таку, коли чиновник буде зацікавлений у тому роботодавці, який працює на його території", - наголосив народний депутат.

При цьому представник фракції "Народний фронт" нагадав, що ще 3-4 роки тому спостерігалась дуже негативна тенденція щодо концентрації усіх великих платників податків у місті Києві.

У той же час Михайло Хміль переконаний, що процес децентралізації, який запущений в Україні, є незворотнім. На його думку, державі необхідно приблизно два роки для того, щоб чиновники і бізнесмени змогли "переламати психологію своїх стосунків та побудувати систему взаємовідносин на прикладі західної моделі".

Насамкінець парламентар нагадав, що бюджетна децентралізація, ініційована Урядом, вже дала позитивні результати, а саме: зростання доходів місцевих бюджетів у 2015 році на 40%, або на 44 млрд грн.