ua en ru

У Раді просять НАЗК перевірити можливий конфлікт інтересів у Хомутинніка

У Раді просять НАЗК перевірити можливий конфлікт інтересів у Хомутинніка Фото: НАПК (з відкритих джерел)

Відповідне звернення у НАЗК направив нардеп Купрієнко

Народний депутат від Радикальної партії Олега Ляшка Олег Купрієнко звернувся до Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) з пропозицією перевірити можливий конфлікт інтересів у народного депутата Віталія Хомутинніка. Відповідне звернення Купрієнка опубліковане на УНН.

"Провести перевірку наявності потенційного та/або реального конфлікту інтересів у народного депутата України Хомутинніка Віталія Юрійовича при одночасному володінні ним корпоративними правами агрохолдингу "Кернел" та наявної можливості впливати на об’єктивність чи неупередженість прийняття рішень на державному рівні, які задовольняють його приватний інтерес в діяльності зазначеного холдингу", - запропонував нардеп.

У Раді просять НАЗК перевірити можливий конфлікт інтересів у ХомутиннікаУ Раді просять НАЗК перевірити можливий конфлікт інтересів у ХомутиннікаУ Раді просять НАЗК перевірити можливий конфлікт інтересів у Хомутинніка

В документі Купрієнко зазначає, що Хомутиннік в 2015 році придбав 5% в українському агрохолдингу "Кернел". У тому ж році він ініціював податкові зміни в частині механізму відшкодування ПДВ, пише політик.

"Ймовірно, для проведення своєї ініціативи, Хомутиннік вдавався навіть до шантажу. Про використання шантажу може свідчити інформація аналітичного ресурсу "Слово і діло", де 21 грудня 2015 року за заявою Хомутинника, депутатська група "Відродження" не буде голосувати за запропонований Кабінетом міністрів України проект Податкового кодексу", - сказано в документі.

"Беручи до уваги реально існуючий особистий інтерес Хомктынника в діяльності агрохолдингу "Кернел", не залишається сумнівів і про подальше лобіювання інтересів цього агрохолдингу з боку народного депутата Хомутинніка. Про це може свідчити те, що агрохолдинг "Кернел" тільки за 10 місяців цього року став лідером серед агрокомпаній, отримавши 7 млрд гривень того самого відшкодування ПДВ з бюджету", - йдеться у зверненні.

Вказана інформація, на переконання нардепа, може свідчити про можливу наявність у Хомутинніка як мінімум потенційного конфлікту інтересів.

"Але масштаби лобіювання Хомутинніком інтересів агрохолдингу "Кернел" і збільшення корпоративних прав, і, відповідно, приватного інтересу в діяльності зазначеного агрохолдингу, дають підстави вважати про наявність і реального конфлікту інтересів у народного депутата В. Хомутинніка", - зазначив у зверненні Купрієнко.