ua en ru

Напарників "злодія в законі" Омара Уфимського екстрадовано з України.

Напарників "злодія в законі" Омара Уфимського екстрадовано з України. Про це повідомляє прес-служба ГУ МВС в Одеській області. Зокрема, це Руслан Гапаєв 1970 р.н. та Андрій Бронніков, 1966 р.н., уродженці міста Грозний Чеченської республіки, які були видворені з території України до Російської Федерації через міжнародний аеропорт "Одеса". Встановлено, що майже місяцем раніше вони аналогічним чином були видворені з Болгарії.
Нагадаємо, 7 жовтня 2009 р. співробітниками управління по боротьбі з організованою злочинністю ГУ МВС України в Одеській області в ході оперативно-розшукових заходів в м. Одесі на вул. Дерибасівській було затримано Омара Бекаєва ,1957 р.н., "злодія в законі" на кримінальне прізвисько "Омар Уфімський", який знаходиться у міжнародному розшуку за ГУВС м. Москви. При затриманні О.Бекаєв представився громадянином Казахстану та надав документи на ім"я Еркаша Топаєва, 1965 р.н., мешканця Казахстану, м. Алма-Ата.
При особистому огляді О.Бекаєва вилучено пістолет з металу білого кольору та чотирма патронами у магазині. Згідно висновку експерта вилучений пістолет є стандартною короткоствольною вогнепальною зброєю – нарізним самозарядним пістолетом Steyr Mod 1909, кал. 6,35 мм, виробництва Австро-Угорщини, який виготовлено промисловим способом і на даний час є придатним для стрільби. За фактом незаконного зберігання зброї порушено кримінальну справу за ст.263 ч.1 КК України.
Разом зі "злодієм у законі" затримано ще чотирьох осіб, які його супроводжували. Двоє з них – Р.Гапаєв та А.Бронніков на даний момент проживають у Москві, 28-річний Максим Буханастюк – громадянин Молдови, мешкає в Придністров"ї, та 34-річний житель Білгород-Дністровського району Одеської області. За словами затриманих, всі вони перебували на лікуванні та відпочинку на курорті Сергіївка.
Як стало відомо, в травні 2008 р. в ході спецоперації болгарських правоохоронних органів була знешкоджена злочинна група, яку підозрювали у фінансуванні чеченських бойовиків. Всіх членів організації, в основному вихідців з Чечні, було затримано. Лідером цього бандформування болгарські спецслужби називали Р.Гапаєва. Серед активістів значилися браття Андрій та Володимир Броннікови.
Чеченське угрупування облаштувалося в Варні, місті на березі Чорного моря, ще наприкінці 90-х років. Спеціалізувалася банда на незаконних владнаннях фінансових конфліктів між боржниками та вибиванні боргів, відмиванні брудних коштів, контрабанді, махінаціях з нерухомістю на чорноморському узбережжі, рекетом із застосуванням зброї. Крім того, вони займались морськими перевезеннями. Угруповання також підозрювалось у фінансуванні терористичних формувань на території Чеченської Республіки. Тісні зв"язки угруповання підтримувало з представниками кримінального світу Болгарії, Росії, України, Молдови та Вірменії.
У відношенні М.Буханастюка того ж дня також була здійснена екстрадиція. На кордоні з Придністровською Молдавською республікою в перепускному пункті Кучурган його було передано до рук представників підрозділу по боротьбі з організованою злочинністю ПМР, за інформацією яких він перебуває у розшуку і підозрюється у скоєнні низки злочинів на території Придністров"я та Молдови.
Рішенням Приморського районного суду міста Одеси у відношенні О.Бекаєва застосовано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою. Він заарештований та на період слідства перебуває у слідчому ізоляторі.