ua en ru

Податкові органи штучно ускладнюють процедуру очищення балансів банків від боргів, - УКБС

Однією з найбільш гострих проблем фінансового сектора залишається штучне ускладнення податковими органами процедури очищення балансів банків від безнадійних боргів, який заганяє кредиторів у глухий кут. Про це повідомляє прес-служба Українського кредитно-банковкого союзу (УКБС).

УКБС зазначив, що сьогодні фактично заблоковано використання бізнесом такого ефективного способу регулювання обсягу проблемного кредитного портфеля, як продаж боргів шляхом поступки права вимоги (цесії). Адже починаючи з 2012 року податківці почали перекваліфікувати укладені кредиторами договори цесії в договори факторингу, визнаючи їх нікчемними.

При цьому, чинне законодавство, зокрема Цивільний кодекс України (ст. 512, 514, 656) чітко регулює можливість заміни кредитора у зобов'язанні шляхом відступлення права вимоги.

Згідно з повідомленням, незаконність практики податківців підтверджено судовими рішеннями на користь кредиторів. Суди всіх інстанцій визнають протиправними податкові повідомлення-рішення про донарахування податкових зобов'язань та штрафів внаслідок перекваліфікації угод, відзначаючи, що договір цесії не відноситься до договору факторингу в розумінні положень Цивільного кодексу.

УКБС звернув увагу, що дії податківців на ринку боргів не відповідають принципам євроінтеграції України, передбаченим угодою про асоціацію з ЄС, підвищуючи ризики ліквідності і боргової кризи, обмежуючи можливості фінансового сектора щодо розширеного кредитування економічного розвитку на тлі зростання обсягу простроченої заборгованості за кредитами ( з початку п.р. зріс на 2,2 млрд грн і становить 74,7 млрд грн або 8,7 % кредитного портфеля за даними НБУ, за іншими оцінками, проблемні кредити становлять 20-45 %).

"Необґрунтоване фіскальний тиск негативно позначається на економічній стабільності України і призводить до погіршення її інвестиційної привабливості. Про що свідчить відтік іноземного капіталу з банківської системи, частка якої, за даними НБУ, з початку 2013 р. знизилася на 5,7 % та на 1 вересня 2013 р. склала 33,8 % у порівнянні з 42,9 % на 1 вересня 2012 р. Починаючи з 2009 р. наш ринок залишили 12 банків з іноземними інвестиціями (переважно з країн-членів Євросоюзу). Це негативно позначається і на міжнародних рейтингах країни. Так, у вересні 2013 р. агентство Moody's знизило рейтинг держоблігацій України до рівня " Caa1 з B3 з можливістю подальшого перегляду в бік зниження через низьку ліквідність української банківської системи", - зазначає генеральний директор асоціації УКБС Галина Оліфер.