ua en ru

Податкову реформу не прийняли, оскільки вона суперечить УА з ЄС, - нардеп

Верховна Рада 16 вересня провалила урядовий законопроект №5079 "Про внесення змін в Податковий кодекс і деякі інші Закони України (про податкову реформу)" оскільки він суперечить угоді про асоціацію України і Євросоюзу і збільшує податковий тиск на бізнес та населення. Про це заявили українські депутати і експерти.

"Те, що нам запропонували в законопроекті - це не була податкова реформа. Уряд запропонував не скасування податків, а їх укрупнення. Коли з одного боку собі в актив записують, грубо кажучи, скасування податку на собак, але при цьому всі ресурсні податки, на яких заробляються мільярди - рентні платежі з нафти, газу - де-факто не змінюються - це не реформа", - пояснює народний депутат Сергій Терьохін.

На думку нардепа, парламент не підтримав законопроект №5079, оскільки він суперечить європейському законодавству.

"Закон не пройшов у парламенті, оскільки він суперечить рішенню парламенту про ратифікацію УА з Євросоюзом. Згідно з угодою ми повинні імплементувати в національне законодавство європейські норми оподаткування. А те, що було запропоновано урядом це, по-перше, суперечить багатьом директивам ЄС, і, по-друге, суперечить навіть тим ініціативам у податковій сфері, з якими раніше виступав сам прем'єр-міністр", - нагадав Терьохін.

У той же час, президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко вважає, що даний законопроект посилив б податковий тиск на бізнес.

"Серед заявлених цілей законопроекту були правильні, наприклад, зближення бухгалтерського і податкового обліку. Але виникає враження, що автори реформи просто не знали, як це зробити. Адже запропоновані зміни не спростили б, а ускладнили роботу бізнесу", - упевнений Охріменко.

Також, за словами експерта, новий законопроект також збільшив би тінізацію зарплат.

"Що стосується змін по податку на доходи фізосіб - дуже невеликий відсоток зайнятих в Україні отримує високі зарплати. В результаті змін лише збільшилася б частка зарплати "в конвертах". А введення додаткових акцизів на роздрібний продаж підакцизних товарів призвело б до збільшення контрабанди підакцизної продукції в Україну. У результаті всіх цих змін уряд не поліпшило б бізнес-клімат країни, а навпаки створило б проблеми для інвесторів", - спрогнозував Охріменко.