ua en ru

Податкове реформаторство Тігіпко збільшить махінації з ПДВ, - експерти

Пропозиція віце-прем'єра Сергія Тігіпко відмовитися від податкових накладних та їх реєстру занадто ризикована для державних фінансів і може призвести до збільшення зловживань з ПДВ. Таку думку в коментарі РБК-Україна висловили кілька експертів.

Перший заступник голови парламентського комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Сергій Терьохін звернув увагу на те, що паперові накладні ще існують навіть на батьківщині ПДВ - у Франції. За словами нардепа, теоретично це питання можна було б ставити при стовідсотковому проникненні Інтернету в країні і, відповідно, масової можливості платників податків подавати електронну звітність. Але і в цьому випадку виникали б свої нюанси. «Ось є, наприклад, фізична особа працює в компанії і хоче купити, скажімо, скріпки. Вона що, буде з собою в магазин комп'ютер носити?», - зазначив Терьохін.

Директор економічного департаменту УСПП Юлія Дроговоз теж засумнівалася в реалістичності ідеї скасування інституту податкових накладних та їх реєстрів. «Електронний реєстр у будь-якому випадку залишиться. Тим більше, що він себе виправдовує, адже інформація стає більш прозорою, експортерам легше претендувати на відшкодування ПДВ», - підкреслила фахівець.

Читайте також: "Внесення змін до форми податкової накладної в Україні не зменшує незаконний імпорт", - ЄБА