ua en ru

"Внесення змін до форми податкової накладної в Україні не зменшує незаконний імпорт", - ЄБА

Внесення змін до форми податкової накладної стосовно імпортованих товарів в Україні є необґрунтованим, поспішним, створює значні проблеми для бізнесу та не досягає задекларованих цілей - боротьби із незаконним імпортом. Про це повідомили в прес-службі Європейської бізнес-асоціації (ЄБА).

Зміна форми податкової накладної, а саме обов'язкове зазначення в ній номеру та дати митної декларації, за якою було здійснено митне оформлення ввезеного в Україну товару, передбачається законом України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної податкової служби та у зв'язку з проведенням адміністративної реформи в Україні" № 5083-VI , що набув чинності у серпні цього року.

"Зазначені зміни набули чинності без запровадження достатнього перехідного періоду для бізнесу, протягом якого бізнес міг би адаптуватись до нових вимог... На переконання бізнес-спільноти, необхідність зазначати в податковій накладній номер та дату митної декларацій є занадто важко виконуваною вимогою, ефективність якої як заходу боротьби із незаконним імпортом є сумнівною. Так, переважна частина товарів, що імпортуються в Україну, є товарами, визначеними родовими ознаками, які регулярно постачаються за різними реквізитами. Таким чином, практично неможливо як довести, так і спростувати, що конкретний товар був імпортований за цими реквізитами, а не за іншими. В той же час, саме законослухняний бізнес буде змушений докладати надзусиль та витрачати значну кількість людських і фінансових ресурсів для виконання даної вимоги", - зазначили в ЄБА.

За даними експертів, дане нововведення дискримінує імпортерів, накладаючи на них додаткові вимоги та обмеження, не застосовні до виробників та продавців продукції, виробленої на території Україні, тягне за собою значні фінансові витрати на реорганізацію облікових процесів посеред звітного року.

У зв'язку з цим, ЄБА пропонує "негайно внести зміни до закону" та відкласти введення в дію вимог щодо нових реквізитів податкової накладної щонайменше до 1 січня 2013 р., створити робочу групу з представників державних органів та бізнесу з метою розробки змістовних змін до закону, а також розглянути доцільність взагалі такого заходу, як зазначення даних митної декларації у податковій накладній.