ua en ru

Податкова реформа: в Україні хочуть ввести акциз в 1 грн на літр проданого бензину

Податкова реформа: в Україні хочуть ввести акциз в 1 грн на літр проданого бензину Фото: Ніна Южаніна

Акциз буде встановлюватися на квартал

У Верховній Раді розроблено законопроект з приводу роздрібного акцизу на нафтопродукти, згідно з яким посилиться контроль за сплатою 5% податку в розмірі 1 грн на кожен літр проданого бензину. Про це в ексклюзивному інтерв'ю РБК-Україна заявила автор законопроекту, голова комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна.

За її словами, законопроект посилює контроль за сплатою 5% роздрібного податку для учасників ринку нафтопродуктів.

"По-перше, поставимо крапку у зловживаннях деякими платниками, які на це пішли і знайшли якісь способи ухилення від податку. Роздрібним обсягом продажів буде весь обсяг проданих нафтопродуктів з пістолета, незалежно від форми розрахунку, - талоном чи розрахувалися або заплатили безготівковим розрахунком, або ще з якоїсь системі ми підемо від безлічі питань. Є ліцензія на роздрібний продаж нафтопродуктів, а ця система сплати тут другорядна, як спосіб розрахунку. І ось тут все, що продано з пістолета буде вважатися роздрібним продажем ", - заявила Южаніна.

Також вона пояснила, як буде розраховуватися акциз із загального обсягу.

"На кожне 20 число буде встановлений, залежно від курсу євро, загальний акциз. Ми порахували, що це буде 1 грн. І ось 20 числа ця встановлена ​​сума програмується, а з 1 числа на цілий квартал береться на кожен літр 1 грн. І це, якраз, побажання бізнесу Їм це простіше, їм це прийнятно ", - додала Южаніна.

Нагадаємо, раніше Южаніна заявила, що агросектор піде в тінь після скасування спецрежиму з ПДВ.