ua en ru

Податкове навантаження на виробників кріплених вин підвищиться на 26,8%

Податкове навантаження на виробників кріплених вин підвищиться на 26,8% Фото: Кріплене вино значно подорожчає

Ставки на натуральні виноградні вина залишаться незмінними

Відповідно до законопроекту Министверства фінансів щодо змін до Податкового кодексу, ставка акцизного податку на спирт може бути збільшена з 70,53 грн/1 л 100%-ного спирту до 89,36 грн (+26,7%). Про це йдеться у статті РБК-Україна "Мінфін рекомендує різко підвищити акцизи на алкоголь і тютюн".

Таким чином, навантаження на виробників кріплених вин підвищиться на 26,8% до 4,54 грн/1 л. Однак ставки на натуральні виноградні вина залишаться незмінними.

На думку голови асоціації "Укргорілка" Володимира Остапюка, щорічне підвищення ставки акцизного податку на 5% може приносити реальне збільшення надходжень до бюджету, але зростання ставок на 10% і, тим більше, 20% несе в собі зворотний ефект.

"Україна сьогодні має найнижчий коефіцієнт віддачі від підвищення ставок акцизу і, тим не менше, наші законотворці продовжують сподіватися. Індексація ставки на 26% - це черговий удар по легальним виробникам", - підкреслив Остапюк.

Нагадаємо, Мінфін пропонує з 1 січня проіндексувати ставки акцизного та екологічного податків, а також рентної плати за користування радіочастотним ресурсом. У середньому ставки можуть зрости більш, ніж 26%.