ua en ru

ткова може наповнити бюджет з офшорів, - експерт

Боротьба з мінімізацією оподаткування через трансфертне ціноутворення може стати справжнім "золотим дном" для державного бюджету України. Таку думку РБК-Україна висловила старший консультант відділу податкового та юридичного консультування KPMG в Україні Ганна Коробова. За її словами, високий потенціал такого кроку підтверджують приклади європейських країн.

"Головною метою правил трансфертного ціноутворення є запобігання виведення доходів, зароблених в Україні, в юрисдикції з низьким рівнем оподаткування. Тому головна увага податкових органів повинна приділятися саме зовнішньоекономічними операціями", - підкреслила експерт. За словами Коробової, виходячи зі світового досвіду, механізм взаємного узгодження цін між податковою і бізнесом є ефективним методом управління ризиками, пов'язаними з трансферним ціноутворенням, для платників податків.

"У процесі обговорення положень договору про ціноутворення з податковими органами, платник податків має можливість зрозуміти позицію податкових органів з тих чи інших питань ціноутворення та узгодити підходи до аналізу інших операцій", - зазначила фахівець.

Згідно з підрахунками Державної податкової служби України, боротьба з трансферним ціноутворенням може принести додатково для держбюджету 20-25 млрд грн. Для цього відомство спільно з PricewaterhouseCoopers розробили спеціальний законопроект, який був публічно представлений 18 грудня. Документ, зокрема, передбачає здійснення податківцями контролю за операціями між пов'язаними особами всередині груп компаній і по зовнішньоекономічним угодам з резидентами країн з низьким рівнем оподаткуванням, де, зокрема, ставка з податку на прибуток на 5% нижче, ніж в Україні (під цей критерій у т.ч. підпадає Кіпр, Швейцарія і т.д.).

Читайте також: Обсяг тіньової економіки в Україні становить близько 500 млрд грн, - Акімова