ua en ru

Податок на фінансові транзакції одержав "майже достатню" підтримку серед країн ЄС, - Олланд

Податок на фінансові транзакції одержав, за словами Президента Франції Франсуа Олланд, "майже достатню" підтримку серед країн Європейського союзу для його введення, повідомляє "Росія-24" з посиланням на Bloomberg.

Як було зазначено на прес-конференції з прем'єр-міністром Фінляндії Юркі Катайненом, як мінімум ще 9 країн повинні підтримати введення "податку Тобіна".

Ввести новий податок на фінансові операції пропонується вже не перший рік. Так званий "податок Тобіна" (на честь нобелівського лауреата Джеймса Тобіна, який вперше запропонував збирати податки з фінансових транзакцій на користь країн, що розвиваються) користується підтримкою у більшості європейців. 66% громадян ЄС, згідно з опитуваннями, виступають за цей законопроект. За різними оцінками, сума зборів може досягати 60 млрд євро в рік.

У відповідності з пропозицією Єврокомісії планується стягувати 0,1% від операцій з акцій і 0,1% з деривативів. Від сплати податків звільняються тільки пенсійні фонди.

Вступ закону в силу очікується в кінці 2014 р. На думку супротивників "податку Тобіна", а серед них Великобританія і Нідерланди, загальні збори знизяться через падіння доходів фінансового сектора. За різними оцінками, після введення збору в бюджеті ЄС може утворитися дірка на суму близько 116 млрд євро. Єврокомісія вважає інакше: збори з введенням податку принесуть ЄС близько 57 млрд євро в рік.

Читайте також: Міністри фінансів ЄС вимагають схвалити податок на фінансові транзакції