ua en ru

Податок на фінансові транзакції повинен бути введений в усьому світі, - Мартін Шульц

Податок на фінансові транзакції, євробонди, посилення ролі Єврокомісії, посилювання бюджетної дисципліни та збільшення стабфонду - ось основні заходи, що могли б допомогти Європі впоратися з борговими проблемами, впевнений нещодавно обраний президент Європарламенту німецький соціал-демократ Мартін Шульц.

"Я переконаний прихильник податку на фінансові транзакції. Його введення дозволить галузі, де прибутки можуть бути непомірно високими, зробити більш вагомий внесок в розвиток нашого суспільства, у поліпшення фінансової ситуації в багатьох країнах, а також дасть можливість знайти кошти на стимулювання економічного зростання. Крім того, податок Тобіна допоможе запобігти фінансовим спекуляціям, що є однією з причин нинішньої кризи", - вважає Шульц.

Він вважає, що в ідеалі, податок повинен бути прийнятий у всьому світі, однак, якщо інші країни не готові, то податок потрібно ввести в зоні євро.

Що стосується зони використання євро, як єдиної валюти, то вихід однієї, або кількох країн з валютного блоку президент Європарламенту не вважає виходом із ситуації. Він вважає, що в разі розпаду єврозони, витрати були б немислимими. "Вони, ймовірно, були б вищими, ніж вартість банкрутства інвестиційного банку Lehman Brothers, який потряс світову економіку в 2008 році. Така подія занурила б зону євро і, можливо, весь світ в тривалу рецесію. Тому я вважаю, що програма допомоги Греції повинна бути збільшена. Афіни повинні отримати повний пакет допомоги для стимулювання зростання та створення робочих місць. Одні тільки жорсткі заходи недостатні для подолання кризи в Греції ", - зазначив Шульц.

Для того, щоб єврозона вийшла нарешті з боргової кризи, і щоб утримати нинішню ситуацію під контролем, на думку Мартіна Шульца, потрібно прийняти програму, яка дозволить Греції повернутися до економічного зростання, і контролювати держборг Афін. "Крім того, фонд, призначений для запобігання поширення боргової кризи в таких країнах, як Іспанія чи Італія, повинен бути збільшений з нинішніх 500 млрд євро. Цієї вогневої мощі повинно вистачити для боротьби з атаками деяких фінансових спекулянтів на ці країни", - сказав Шульц.

Стабільності в майбутньому, на його думку, сприятимуть закони, прийняті в минулому році і які радикально збільшують бюджетну дисципліну у всій зоні євро і ЄС. "У більшості країн ЄС в даний час працюють над документом, який зведе схвалені положення про бюджетну дисципліну в ранг договору. Шкода, що цей новий договір буде підписаний поза рамками ЄС, але, сподіваюся, він буде поступово інтегрований в законодавство ЄС. Загалом, якщо ми реалізуємо ці заходи, ми подолаємо кризу. 2012 може стати роком прориву", - вважає Мартін Шульц.