ua en ru

НАК "Нафтогаз України" продав ОВДП на 5 млрд грн "Дельта банку"

НАК "Нафтогаз України" повідомила про продаж облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП) на суму 5 млрд грн "Дельта банку". Про це повідомляє видання "Комерсант-Україна" з посиланням на тендерну інформацію Міністерства економічного розвитку і торгівлі.
Чотири серії ОВДП продані на умовах РЕПО (з зобов'язанням зворотного викупу за 5,207 млрд грн). Облігації були викуплені 28 квітня "Дельта банком" як єдиним з 38 банків, який погодився на операцію. Відзначимо, в травні Кабінет міністрів збільшив капітал "Нафтогаз України" на 5 млрд грн, до 42 млрд грн, облігаціями з прибутковістю 9,5% річних, пообіцявши держмонополії ще 3,5 млрд грн.
Викуп ОВДП з капіталу "Нафтогаз України" приватним банком - перший випадок на українському ринку: до цих пір операції з ОВДП з його капіталу проводили "Ощадбанк" і "Укрексімбанк". Для цих операцій держбанки отримували рефінансування в НБУ. "Ми вели переговори з комерційними банками, зокрема із ВТБ, але поки не досягли ніякого взаєморозуміння. Після того як облігації викупить "Дельта банк", думаю, переговори з іншими комерційними банками прискоряться. Щодо призначення платежу: він, по суті, дозволив нам сплатити квітневі поставки газу, який зараз закачується в підземні газосховища "- сказало джерело видання в "Нафтогаз України".
Відзначимо, що за даними НБУ, обсяг коштів на коррахунку "Дельта банку" в I кварталі зменшився з 2,39 млрд грн до 1,71 млрд грн. При цьому на ринку спостерігається падіння ліквідності: загальний обсяг залишків коштів на коррахунках банків до 27 травня знизився до 15,21 млрд грн. У Дельта Банку підтвердили "Комерсант-Україна" виділення кредиту, відмовившись назвати джерело коштів.