ua en ru

Нагірний Карабах: подробиці поновлення конфлікту

Нагірний Карабах: подробиці поновлення конфлікту Фото: у Нагірному Карабасі відновився конфлікт

Обидві сторони повідомляють про масивних обстріл з боку противника

Нагірному Карабасі відновився этнополитический конфлікт між Азербайджаном і Вірменією, який з 1994 року знаходиться в замороженому стані. Так, обидві сторони повідомляють про масивних обстріл з боку противника. Також є інформація про жертви поновлення конфлікту.


Нагадаємо, що в Нагірному Карабасі у 1991–1994 році стався этнополитический збройний конфлікт між вірменами та азербайджанцями. В результаті цього з'явилася самопроголошена Нагірно-Карабахська Республіка, яка домоглася фактичної незалежності. У свою чергу, Азербайджан вважає ці території окупованими.

Вірменія оголосила про настання Азербайджану в Нагірному Карабасі

Міноборони Вірменії заявило про настання в ніч на 2 квітня військ Азербайджану по всій лінії зіткнення в Нагірному Карабасі. За інформацією відомства, азербайджанська сторона спробувала прорвати оборону армії невизнаної Нагірно-Карабахскойреспублики, застосовуючи при цьому танки, артилерію та повітряні сили.

Зазначимо, раніше повідомлялося про те, що вірменські війська збили в Нагірному Карабасі азербайджанський вертоліт. У свою чергу, Міноборони Азербайджану цю інформацію спростували.

Збройні сили Вірменії повністю контролюють конфлікт в Нагірному Карабасі

За словами прем'єр-міністра Вірменії Вірменії Овік Абрамяна, вірменська армія тримає під контролем відновився конфлікт в Нагірному Карабасі. Він також вважає, що своїми діями Азербайджан намагається зірвати мирне врегулювання карабахського конфлікту.

Азербайджан звинуватив Вірменію на початку активних бойових дій

В Азербайджані, в свою чергу на початку активних бойових дій звинувачують Вірменію. Повідомляється також про втрати серед цивільного населення.

"Збройні сили Вірменії в ніч на 2 квітня, використовуючи важкі озброєння, піддали інтенсивному обстрілу позиції збройних сил Азербайджану по всій лінії зіткнення військ і атакували їх. При цьому артилерійському вогню були піддані пункти проживання цивільного населення", - йдеться в поширеній сьогодні заяві офіційного представника МЗС Азербайджану Хікмета Гаджиєва.

Відзначається також, що інтенсивному обстрілу піддавалися всі прикордонні позиції Азербайджану.

Азербайджан повідомляє про загибель військових і взяття стратегічних висот

Оборонне відомство Азербайджану заявляє про загибель 12 військовослужбовців в результаті конфлікту в Нагірному Карабасі. Крім того, повідомляється, що є жертви серед цивільного населення. Крім того, у міністерстві заявляють про взяття декількох стратегічних висот і населених пунктів в Нагірному Карабасі в результаті військової операції. У свою чергу, в Вірменія цю інформацію спростовує.

Азербайджан вирішив припинити вогонь, а Вірменія спростовує цю заяву

Азербайджан заявив про рішення в односторонньому порядку припинити вогонь, проте уточнив, що залишати свої позиції в Нагірному Карабаху не буде, і відповість вогнем у разі повторного артобстрілу. У свою чергу, Вірменія назвала цю заяву інформаційної пасткою.

У результаті зіткнень загинули 33 людини

За даними ООН, в результаті відновлення конфлікту в нагірному Карабасі загинули щонайменше 33 людини – 30 військових і 3 мирних жителя, а 200 отримали поранення.

"Уряд Азербайджану інформувало, що внутрішнього переміщення людей немає, в той час як з боку Вірменії 50 чоловік попросили притулок у Єревані. Обидва уряди оголосили, що не потребують міжнародної гуманітарної допомоги", - наголошується в звіті Управління ООН з координації гуманітарних питань.

Три мінометні снаряди долетіли до Ірану

Обидві сторони конфлікту в Нагірному Карабасі отримали попередження від іранських прикордонників після того, як три мінометні снаряди впали на північному заході Ірану.

"К счастью, кроме небольших повреждений опор линий высоковольтных электропередач, що призвело до скорочення потужності в регіоні, інцидент не спричинив інших втрат", - повідомив заступник губернатора іранської провінції Східний Азербайджан Саїд Шабестари Хиябани.

Крім того, повідомлялося, що Іран підтримує територіальну цілісність Азербайджану і запропонував країні свою допомогу у врегулюванні карабахського конфлікту.

Туреччина і Грузія заявляють про підтримку територіальної цілісності Азербайджану

Крім Ірану, про підтримку територіальної цілісності Азербайджану заявили Туреччина і Грузія.

"Ми молимося, щоб наші брати в Азербайджані перемогли в цих зіткненнях", - процитувала Реджепа Ердогана його адміністрація.

Вірменія, у свою чергу, звинуватив Туреччину в заохоченні дій Азербайджану проти Карабаху.

Зазначимо також, що раніше Грузія заявляла про готовність організувати у Тбілісі термінову зустріч представників Вірменії та Азербайджану для мирних переговорів щодо Нагірного Карабаху.

Вірменські депутати пропонують розглянути питання про визнання незалежності НКР

До порядку денного парламенту Вірменії пропонують внести питання про визнання незалежності "Нагірно-Карабахської Республіки".

"На що відбувся 2-го квітня засіданні Ради національної безпеки президент Вірменії Серж Саргсян зазначив, що Міністерству закордонних справ потрібно співпрацювати з МЗС Карабаху і працювати над укладенням договору про військову взаємодопомогу з Нагірним Карабахом, потрібно мати текст договору, провести відповідні обговорення і направити в Національні збори", - йдеться в повідомленні віце-спікера парламенту Вірменії Едуарда Шармазанова