ua en ru

Слухання за позовом України до "Газпрому" розпочнуться у Стокгольмському арбітражі за тиждень

Слухання за позовом України до "Газпрому" розпочнуться у Стокгольмському арбітражі за тиждень Фото: Юрій Вітренко розповів, що зміна статуту може змінити юридичну позицію у справі проти "Газпрому"

У "Нафтогазі" побоюються, що зміна МЕРТ статуту компанії вплине на слухання у Стокгольмі

У НАК "Нафтогаз України" є певні побоювання, пов'язані зі внесенням змін до статуту компанії за тиждень до початку слухань проти "Газпрому" у Стокгольмському арбітражі. Про це повідомив головний комерційний директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко в ефірі "Громадського".

"Для того, щоб щось зробити в Стокгольмському арбітражі, має бути сформована юридична позиція. Цю юридичну позицію ми формували два роки, зараз фінальна стадія, починаються слухання через тиждень. І за тиждень до слухань у Стокгольмі вчиняються дії, які змінюють цю юридичну позицію", - зазначив Вітренко.

Він підкреслив, що не хоче робити різких заяв, але тепер юридична позиція компанії істотно змінюється.

"Ми є стороною контракту з транзиту газу з "Газпромом", не "Укртрансгаз", "Укртрансгаз" відповідав за технічне виконання", - підкреслив Вітренко.

Він також зазначив, що останнє рішення МЕРТ жодним чином не виконує вимоги Третього енергопакету, оскільки там зазначено, що у компаній, які видобувають газ і в операторів газотранспортної системи повинні бути різні власники.

"Якщо до цього "Нафтогаз" і добував, і був власником "Укртрансгазу", то рішення Міністерства економіки не змінило питання власності, тобто ми залишаємося власником "Укртрансгазу", тому що ми є єдиними акціонером. З іншого боку, Мінекономіки керує як нами, так і, відповідно, управляє оператором. Тому конфлікт інтересів, який присутній, - він залишається", - сказав він.

Нагадаємо, Міністерство економічного розвитку і торгівлі України змінило статут НАК "Нафтогаз України", таким чином вивівши з-під її управління "Укртрансгаз".