ua en ru

У "Нафтогазі" пояснили, чому рішення з УТГ може зірвати Стокгольмський арбітраж

У "Нафтогазі" пояснили, чому рішення з УТГ може зірвати Стокгольмський арбітраж Фото: НАК "Нафтогаз України"

Відповідний коментар надали в "Нафтогазі"

У НАК "Нафтогаз України" пояснили, яким чином рішення Міністерства економічного розвитку і торгівлі про виведення ПАТ "Укртрансгаз" з-під контролю НАК може спровокувати прийняття негативного рішення щодо транзитного позову до російського "Газпрому" в Стокгольмському арбітражі. Відповідний коментар РБК-Україна надали в прес-службі "Нафтогазу".

"Так як "Нафтогаз" не є оператором ГТС (газотранспортна система, - ред.) і не контролює оператора ГТС, то трибунал може вирішити, що "Нафтогаз" втратив юридичний інтерес щодо внесення змін в транзитний контракт і відмовить у задоволенні позову з формальних причин", - повідомили в прес-службі.

У той час, за словами співрозмовника агентства, будь-яка інша особа подати такий позов в арбітраж не зможе без згоди "Газпрому", так як НАК є стороною транзитного контракту з "Газпромом", і арбітражна угода можлива тільки з "Нафтогазом".

Зазначимо, арбітражна угода - угода про передачу спору в конкретний арбітраж. Без нього жоден арбітраж не приймає до розгляду спори. Тобто, якщо б не було Арбітражної угоди, судитися з "Газпромом" "Нафтогаз" міг би тільки в російському суді.

Нагадаємо, 15 вересня стало відомо про те, що МЕРТ змінило статути "Нафтогазу" і "Укртрансгазу", вивівши УТГ з-під управління НАК.