ua en ru

"Нафтогаз", "Укрзалізниця" і "Енергоатом" - найбільші боржники українських банків серед держкомпаній

"Нафтогаз", "Укрзалізниця" і "Енергоатом" - найбільші боржники українських банків серед держкомпаній Фото: НБУ назвав найбільш крупних боржників перед банками серед держкомпаній

Їх сукупна заборгованість становить 64 млрд гривень

Три держмонополіста НАК "Нафтогаз України", АК "Укрзалізниця" і НАЕК "Енергоатом" сукупно винні банкам 64 млрд гривень. Про це йдеться в звіті Національного банку України про фінансову стабільність, опублікованому на сайті регулятора.

Згідно з даними НБУ, заборгованість держкомпаній перед українськими банками становить 87 млрд гривень, з яких 74% припадають на зазначені вище монополії.

Як відзначають в Нацбанку, незважаючи на те, що на початку фінансового року дві з цих компаній не могли належним чином обслуговувати свої зобов'язання перед кредиторами, на поточний час фінансова звітність трьох найбільших держпідприємств свідчить про те, що вони цілком в змозі обслуговувати свої борги, а у подальшому і повністю погасити їх.

За оцінками регулятора, за останні два роки державні компанії, особливо великі, значно збільшили доходи і поліпшили фінансове положення, що дає їм можливість своєчасно обслуговувати і погашати борги, а в середньостроковій перспективі відкриє перспективи залучати зовнішнє фінансування.

У той же час, регулятор рекомендує державним банкам відмовлятися від практики кредитування держкомпаній і привести власні кредитні політики у відповідність з принципами та положеннями Стратегії розвитку держбанків.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко підписав закон про реструктуризацію боргу "Південьмашу" за електроенергію.