ua en ru

"Нафтогаз" і "Укргазвидобування" просять Кабмін компенсувати збитки від спецзобов'язань

"Нафтогаз" і "Укргазвидобування" просять Кабмін компенсувати збитки від спецзобов'язань Фото: "Нафтогаз" (РБК-Україна)

Глава "Нафтогазу" оцінює збитки від виконання спецзобов'язань у понад 110 млрд гривень

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" та ПАТ "Укргазвидобування" просять Кабінет міністрів компенсувати витрати, пов'язані з виконанням спеціальних зобов'язань. Про це йдеться в повідомленні прес-служби "Нафтогазу".

"Поточна схема покладення спецзобов'язань шкодить і державі, і споживачам, і розвитку ринку. Існування цієї схеми протягом останніх двох років коштувало значну суму грошей, яку ми оцінюємо у понад 110 млрд гривень", - заявив глава правління НАК Андрій Коболєв.

Повідомляється, що з 1 жовтня 2015 року, коли уряд поклав на "Нафтогаз" спеціальні зобов'язання, та до кінця 2017 року компанія поставила контрагентам, на яких поширюється дія спецзобов'язань, 40,7 млрд куб. м газу. Найбільше виконання зобов'язань вплинуло на "Укргазвидобування".

"За нашими розрахунками загальний розмір компенсації за виконання спеціальних зобов'язань "Укргазвидобуванню" за період з 1 жовтня 2015 року по 31 грудня 2017 становить до 74,8 млрд гривень", - відзначає голова компанії Олег Прохоренко у своєму листі до Кабінету міністрів.

За розрахунками "Нафтогазу", через невідповідність встановленої урядом ціни економічно обґрунтованих витрат компанії та з урахуванням прибутку на рівні 5% компанія недоотримала за цей період 12,1 млрд гривень.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Міненерго пропонує продовжити спецзобов'язання для "Нафтогазу".