ua en ru

"Нафтогаз": Україна здатна протистояти газовому шантажу з боку Росії

"Нафтогаз": Україна здатна протистояти газовому шантажу з боку Росії Фото: "Нафтогаз" України (РБК-Україна)

Українці змогли спільними зусиллями забезпечити транзит газу в Європу

Станом на ранок суботи українська газотранспортна система повністю збалансована і працює в штатному режимі. Про це в Facebook повідомляє прес-служба НАК "Нафтогаз-Україна".

Зокрема, повідомляється, що зараз падіння тиску в магістральну систему газопроводів, що виникло через недотримання Газпромом контракту як на поставку, так і транзит газу по території України, повністю зупинено завдяки збільшенню обсягів імпорту газу з європейського напрямку.

"Завдяки оперативному впровадженню плану реагування українською владою, а також високого рівня суспільної свідомості українців, які активно приєдналися до акції #прикрути і добровільно зменшили температуру в своїх будинках на один градус, за оперативними даними за минулу добу по всіх обласних центрах і великих містах України, споживання скоротилося приблизно на 25 млн куб. м (14%) у порівнянні з 1 березня ", - йдеться в повідомленні.

"Ми дякуємо всім, хто проявив витримку і професіоналізм у відповідь на газовий шантаж Росії. Ми вдячні президенту Порошенко, прем'єр-міністру Гройсману, міністру Насалика, членам РНБО, органам місцевої влади, виробникам тепла і комерційним споживачам за оперативне і компетентне реагування на ситуацію. ми також вдячні нашим європейським партнерам, які проявили солідарність і допомогли оперативно збільшити обсяги поставок палива з ЄС ", - додав голова правління НАК" Нафтогаз України "Андрій Коболєв.

"Окремо я хотів би подякувати всіх українців, які з вражаючою готовністю відгукнулися на наш заклик зменшити температуру опалення на один градус. Я щиро дякую також медіа-спільноті, активно підтримала цю дуже важливу для країни кампанію. Ми закликаємо продовжувати акцію до 6 березня, тому що кожен зекономлений вами кубометр газу - це захист України від непередбачуваних дій росіян ", - сказав Коболєв.

Також повідомляється, що НАК "Нафтогаз України" поки не отримала від ВАТ "Газпром" ніяких документів щодо наміру розірвати контракти на поставку і транзит газу. Діючі контракти не передбачають можливості їх розірвання в односторонньому порядку.

Крім того, "Нафтогаз" вітає пропозицію МЗС України та Єврокомісії про проведення переговорів для виконання рішень Стокгольмського арбітражу в тристоронньому форматі Україна - Росія - ЄС. Компанія готова приєднатися до таких переговорів у найближчий зручний для всіх сторін час.

"Я також хочу особисто подякувати фахівцям Укртрансгазу, які забезпечили безперебійну роботу системи в надзвичайно складних умовах. Україна не взяла з транзитного газу жодного кубометра, незважаючи на критичну ситуацію, яку створив Газпром. Результат вашої роботи ще раз довів всьому світу, що українська ГТС - потужна, гнучка і неймовірно надійна ", - зазначив Коболєв.

Тим більше вчорашні заяви голови правління Газпрому Олексія Міллера стали в ЄС предметом серйозного аналізу і негативно вплинули на сприйняття Газпрому європейськими партнерами. На думку західних коментаторів, позиція Газпрому суперечить духу і практиці загальноприйнятих комерційних відносин між постачальниками і споживачами. За повідомленнями ЗМІ, використання газу для тиску на контрагентів негативно позначилося на сприйнятті російського проекту "Північний потік - 2" в Німеччині.

За словами головного комерційного директора "Нафтогазу" Юрія Вітренка, демарш Газпрому продемонстрував європейської спільноти то, про що "Нафтогаз" давно попереджав: Росія активно використовує газ як геополітичну зброю.
"Ми сподіваємося, що в ЄС переконалися: ніякі потоки з Газпромом будувати не можна", - додав Вітренко.

Доброго ранку) Коротко: все гаразд. Ви неймовірні. Дякуємо Україна довела, що здатна протистояти газовому шантажу ...

Опубліковано Нафтогаз України - Naftogaz 3 березень 2018 р.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, держдепартамент США заявив, що газопостачання та транзит ніколи не повинні бути політичною зброєю. Ми очікуємо, що "Газпром" буде поставляти газ по транзитному трубопроводу України за рішенням Стокгольмського арбітражу. Росія повинна довести, що є надійним постачальником газу