ua en ru

"Нафтогаз" вимагає скасувати спецзобов'язання та перейти на ринкове ціноутворення

"Нафтогаз" вимагає скасувати спецзобов'язання та перейти на ринкове ціноутворення Фото: "Нафтогаз" (РБК-Україна)

НАК вимагає від уряду оцінити збитки від системи спецзобов'язань за два роки

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" вимагає скасувати систему спеціальних зобов'язань і перейти на ринкове визначення ціни на газ. Про це йдеться в повідомленні прес-служби НАК у Facebook.

У "Нафтогазі" зазначили, що згідно з законом "Про ринок природного газу" перехід на ринкове ціноутворення мав відбутися ще в квітні 2017 року, але систему спецзобов'язань продовжили ще на рік.

"Тепер її збираються продовжити ще на три роки, причому зробити ще більш зручною і вигідною для посередників, збільшуючи збитки держави. Тому ми вимагаємо прозорої оцінки системи спецзобов'язань за попередні два роки та визнання того, скільки коштувало її існування. Ми вже отримали рішення суду, що уряд має виконати вимоги закону, і виграли апеляцію", - додали в компанії.

Реформа ринку газу впроваджується в Україні лише частинами. Люди бачать негативну частину змін – збільшення цін на газ. ...

Опубліковано Нафтогаз України - Naftogaz 22 січня 2018 р.

Нагадаємо, раніше Міністерство енергетики та вугільної промисловості запропонувало продовжити до квітня 2021 року спеціальні зобов'язання для НАК "Нафтогаз України" з продажу газу для потреб населення та змінити формулу розрахунку вартості газу. Проект постанови про затвердження положення про покладення спецзобов'язань на суб'єкти ринку природного газу Міненерго опублікувало на своєму сайті для громадського обговорення.

За словами співрозмовника РБК-Україна в енергетичному блоці уряду, Кабінет міністрів може прийняти документ не раніше, ніж через місяць після узгодження з усіма зацікавленими центральними органами влади, як це передбачено регламентом.

У березні 2017 року Кабмін продовжив дію режиму спецзобов'язань для НАК "Нафтогаз" щодо забезпечення природним газом побутових споживачів, теплової генерації та релігійних організацій. Згідно спецзобов'язанням, НАК має продавати природний газ для потреб населення за ціною 4 942 гривень за тисячу кубометрів (без ПДВ і тарифів на транспортування і розподіл).

Як раніше повідомляло РБК-Україна, на поточний опалювальний сезон уряд мав підвищити вартість газу для населення, як це передбачено узгодженою з Міжнародним валютним фондом формулою, на 17-19%. Втім, всупереч домовленостям, уряд відмовився від зростання цін на газ, пославшись на відсутність необхідних для цього умов.