ua en ru

"Нафтогаз" скорегував ціни для промислових споживачів газу на вересень 2018 року

"Нафтогаз" скорегував ціни для промислових споживачів газу на вересень 2018 року Фото: НАК "Нафтогаз України" (РБК-Україна)

"Нафтогаз" у вересні пропонує газ за ціною 10 208,00-11 115,00 грн/тис. куб. м

НАК "Нафтогаз України" опублікувала скореговані цінові пропозиції на природний газ, які діятимуть з 1 вересня 2018 року, для промислових споживачів та інших суб’єктів господарювання при укладанні договорів з 30 серпня. Про це йдеться у повідомленні прес-служби компанії.

Як зазначається, запропоновані ціни на природний газ із ресурсу компанії диференційовані у залежності від обсягів закупівлі та умов оплати.

"В залежності від цих показників, "Нафтогаз" у вересні пропонує газ за ціною 10 208,00-11 115,00 грн/тис. куб. м (без ПДВ)", - йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що цінові пропозиції було скореговано через значну зміну складових ціни природного газу, зокрема зростання котирувань на європейських хабах та зниження середньозваженого курсу гривні до долара США та євро.

Зазначимо, з 1 жовтня 2015 року введено в дію закон України "Про ринок природного газу", яким передбачено, що постачання природного газу здійснюється за цінами, що вільно встановлюються між постачальником та споживачем, крім випадків, передбачених цим законом.

Відповідно до Положення про покладення спеціальних обов'язків на суб'єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22.03.2017 №187 (зі змінами), "Нафтогаз" здійснює постачання природного газу для побутових споживачів за ціною 4 942 грн/тис. куб. м (без ПДВ).

Нагадаємо, Кабінет міністрів України на засіданні 29 серпня продовжив спеціальні зобов'язання для НАК "Нафтогаз України" до 1 жовтня 2018 року.

Постанова набирає чинності з 1 вересня 2018 року. Зазначимо, спеціальні зобов'язання полягають у продажу палива для потреб побутових споживачів за ціною, розрахунок якої прив'язано до ринкових середньорічних цін на європейському хабі. Попередня постанова передбачала дію спецзобов'язань до 1 вересня.

Минулого тижня прем'єр-міністр Володимир Гройсман виступив із заявою про те, що невиплата боргів загрожує Україні дефолтом, тому країні необхідно співпрацювати з МВФ. Фактично, це означає, що уряд найближчим часом підвищить ціни на газ.

Після цього віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко заявив, що зростання ціни на газ не вплине на отримувачів субсидій.